Barendrechts Dagblad | Meer coronaboetes in Rotterdam dan elders: logisch
mainImage

Meer coronaboetes in Rotterdam dan elders: logisch

22 november 2020, 13:35 uur
Politiek

De Rotterdamse fractie van Denk, die zich tegenover het stadsbestuur min of meer beklaagd had dat er in Rotterdam zoveel meer processenverbaal waren uitgeschreven aan corona-overtreders dan in de andere drie grote steden in Nederland, heeft van burgemeester Aboutaleb een simpel antwoord gekregen: er waren in Rotterdam nu eenmaal meer besmettingen ten opzichte van het landelijke gemiddelde.

De cijfers waarmee Denk de brandbrief onderbouwde dateerden uit de periode van 31 augustus en 27 september en kwamen uit de Tweede Kamer. Daaruit bleek dat maar liefst 471 strafrechtelijke boetes uitgeschreven waren voor het overtreden van de coronamaatregelen. In Amsterdam waren dat er in diezelfde periode 46 en in Den Haag maar 8.

De cijfers van het OM over de corona gerelateerde boetes (met als peildatum 25 oktober) zijn anders en geven ook een enigszins corrigerend beeld in relatie tot de schrik van Denk (dat niet zo'n fan is van boetes), maar houden Rotterdam wel duidelijk op de eerste plaats. Ook is er een onderscheid tussen de handhaving in het OV (door boa’s) vanaf 1 juni dit jaar en de handhaving op de noodverordening vanaf 23 maart.

Aantal processenverbaal in het kader van de Noodverordening:

Rotterdam: 1426
Den Haag: 929
Amsterdam: 886
Utrecht: 406

Aantal processenverbaal in het OV (mondkapje):

Rotterdam: 992
Amsterdam: 429
Utrecht: 77
Den Haag: 64