Barendrechts Dagblad | Kabinet niet voltallig bij Algemene Politieke Beschouwingen
mainImage

Kabinet niet voltallig bij Algemene Politieke Beschouwingen

10 september 2020, 13:34 uur
Politiek

Door de coronamaatregelen is dit jaar maar een klein deel van het kabinet aanwezig bij de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de troonrede op Prinsjesdag. Behalve de premier zijn dit jaar alleen vicepremiers De Jonge (CDA), Ollongren (D66) en Schouten (CU) en de ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken) aanwezig in 'vak K'.

Normaal gesproken voert de premier het woord terwijl alle ministers en staatssecretarissen achter hem zitten, maar hij moet het dit jaar zonder hen doen. Wel volgen zij het debat op afstand en zijn ze beschikbaar voor advies aan de bewindslieden die wel in de Tweede Kamer zitten.

Het debat duurt meestal twee dagen en gaat over de hoofdlijnen van de miljoenennota en de rijksbegroting. Ook als er dit jaar twee dagen nodig zijn, blijft de samenstelling van de aanwezige groep bewindspersonen hetzelfde en schuiven er op dag twee geen andere ministers of staatssecretarissen aan.

Vorig jaar raakten ministers Ferd Grapperhaus en Cora van Nieuwenhuizen in opspraak omdat zij tijdens het debat een voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Rangers FC keken op hun tablet. Zij boden hier hun excuses voor aan. Premier Rutte stoorde zich er niet aan. "Je zit daar twee dagen heel lang, het is niet zo dat ze de hele wedstrijd hebben zitten kijken", zei hij toen.


Door: ANP | Foto: Wikipedia