Barendrechts Dagblad | Gouden Koets weg? Leefbaar: Dat is laf en dom
mainImage

Gouden Koets weg? Leefbaar: Dat is laf en dom

Tanya Hoogwerf
8 september 2020, 23:52 uur
Politiek

‘’Van de Romeinse tijd tot de Tweede Wereldoorlog, ieder moment heeft ons gebracht tot waar we nu staan. Het verleden is er om van te leren, groeien en bracht ons de vrijheid, tolerantie en welvaart van nu. Dat uitwissen onder het mom van racisme is kortzichtig, laf en beetje dom.’’

Dat zegt raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam naar aanleiding van de nieuwste ontwikkeling in de verwijdering tussen links en rechts in Nederland: de toekomst van de Gouden Koets. De Tweede Kamer is erover verdeeld, omdat op een zijpaneel van het voertuig een koloniaal tafereel is te zien.

De weliswaar protserige koets, die in werkelijkheid ook niet meer bij deze tijd hoort, is daarentegen wel een onderdeel van de historie van ons land, maar zal waarschijnlijk – na voltooiing van de ook nog eens veel te dure restauratie – nooit meer door de straten van Den Haag rijden. Nieuwe toekomst: het museum.

De PVV, SGP en Forum voor Democratie willen dat de oude traditie in tact blijft. De linkse partijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks daarentegen vinden dat de lijn van Zwarte Piet moet worden doorgetrokken, dus ook: weg met die Gouden Koets.  

De VVD houdt zich slapjes gedeisd op de achtergrond, terwijl Geert Wilders (PVV) roept dat het afschaffen van ook deze traditie neerkomt op "capitulatie voor extremisten".


Foto: Gemeente Rotterdam