Barendrechts Dagblad | Het centrum vanaf maandag één gordiaanse knoop
mainImage

Het centrum vanaf maandag één gordiaanse knoop

25 juli 2020, 16:18 uur
Mobiliteit

Als maandag een begin wordt gemaakt met het vervangen van de verkeerslichten rond het Hofplein – een operatie die tot en met vrijdag 4 september gaat duren – wordt de verkeerssituatie in de binnenstad van Rotterdam een nog grotere gordiaanse knoop. Dat voorspelt raadslid Bart van Drunen. Hij noemt de planning van deze werkzaamheden absurd bezien in het licht van de - tot aan het einde van deze zomer durende -  verkeersexperimenten van wethouder Bokhove.

Het Hofplein wordt van 27 juli tot en met vrijdag 4 september een voorrangsrotonde met slechts één rijbaan. Van Drunen schetst wat er gedurende die periode gaat gebeuren. ‘’Wie vanuit de centrumzijde met de auto de West-Kruiskade op wil, wordt vanwege de wegblokkades op het Kruisplein en Eendrachtsplein automatisch omgeleid via het Hofplein om daar vanaf aanstaande maandag rechtstreeks een nieuwe opstopping in te rijden. Het is bijna knap van de wethouder om de verkeerssituatie in het centrum nóg onoverzichtelijker en chaotischer te maken dan hij al was.’’

De verkeersexperimenten in de binnenstad zijn in de ogen van zowel Leefbaar Rotterdam als die van de VVD mislukt en goed beschouwd een complete aanfluiting, maar ze mogen van de liberalen – in verband met de coalitiediscipline (*) – volledig worden afgemaakt. Dat is tot en met het einde van deze zoemer. Ook om hiermee te voorkomen dat de wethouder publiekelijk voor schut ging. Toch vraagt Van Drunen nogmaals aan de mobiliteitswethouder om de blokkades onmiddellijk op te heffen en de Rotterdamse ondernemers nu verder leed te besparen.

(*) Het nieuwe stadsbestuur kan worden gevormd omdat de VVD bereid was samen te werken met GroenLinks. Dat is/was niet het meest voor de hand liggende combi.