Barendrechts Dagblad | Eind deze maand eindigt meting verkeersaso's
mainImage

Eind deze maand eindigt meting verkeersaso's

Meent
2 augustus 2020, 14:37 uur
Mobiliteit

Aan het einde van deze maand hoopt mobiliteitswethouder Bokhove een goed inzicht te hebben in een mogelijke aanpak van de herrie van de verkeersaso’s. Er zijn tegen die tijd twee maanden experimenten gehouden aan de Meent, de Nieuwe Binnenweg en de West Kruiskade. Op die drie locaties doet zich de hinder het vaakst voor.

Met het voltooien van het onderzoek komt de wethouder tegemoet aan de aangenomen motie van de gemeenteraad eind vorig jaar onder het motto: reken af van met de ronkende motoren van de verkeersaso’s.

De geluidspieken komen door het gedrag van de bestuurders of het niet voldoen van het voertuig aan de voertuigeisen.

In juli is gestart met een meting. Het experimentele aan deze meting is dat er tevens geluidsopnamen van de geluidspieken worden gemaakt. Dat is nog niet eerder gedaan in Nederland.

''Met de opnamen kunnen daarnaast ook zogenaamde verkeersclassificaties worden ontwikkeld, waardoor het mogelijk moet worden om ‘onnodig’ verkeerslawaai automatisch te gaan onderscheiden van andere omgevings- en verkeersgeluiden. TNO ziet dit als een belangrijke stap en adviseert ons in deze ontwikkeling’’, aldus Bokhove.

Aan het einde van deze maand zijn de metingen klaar, is de planning.

Eerder heeft de gemeente de mogelijkheden van een lawaaiflitser onderzocht, maar moeten constateren dat er geen product op de plank ligt dat direct en operationeel inzetbaar is voor handhaving, aldus Bokhove op 9 juli in een tussenbericht.