Wethouder Roeland Bol is gestart met overlegtafel minima en armoede in Barendrecht. Dit initiatief heeft hij genomen om de gemeentelijke regelingen en voorzieningen voor inwoners met een laag inkomen beter zichtbaar. In de praktijk wordt veel hulp geboden door maatschappelijke organisaties in het veld. Niet alleen in de vorm van concrete ondersteuning, maar ook door het signaleren van zorgen, knelpunten en behoeften van inwoners. Die kennis en ervaring zijn van grote waarde voor het verbeteren van het minimabeleid. Daarom vindt de wethouder het van belang om structureel met deze partners in gesprek te zijn.
‘’Ook het rapport van de Rekenkamer onderstreept het belang van betere samenwerking. Daarin wordt geconstateerd dat er binnen het sociaal domein behoefte is aan meer onderlinge afstemming en structureel overleg tussen gemeente en maatschappelijke organisaties. Het ontbreken hiervan beperkt het zicht op de uitvoeringspraktijk en belemmert het optimaal gebruik van de beschikbare regelingen. Op donderdag 24 april jl. vond het eerste overleg plaats op het gemeentehuis. Hiervoor waren negen Barendrechtse organisaties uitgenodigd die vanuit verschillende invalshoeken ondersteuning bieden aan inwoners in een financieel kwetsbare positie. Onder de deelnemers bevonden zich onder andere de
Voedselbank, de Kledingbank, Kijk op Welzijn, Present, Vluchtelingenwerk, het Diaconaal Platform en Hart voor Barendrecht’’, aldus Bol.
‘’Tijdens deze bijeenkomst zijn signalen, ervaringen en ideeën gedeeld. Organisaties gaven onder meer aan dat zij het idee hebben dat stille armoede toeneemt, ook onder jongeren. Tegelijkertijd werd benoemd dat schaamte nog altijd een grote drempel vormt om hulp te vragen. Ook werd gewezen op het groeiende wantrouwen richting de overheid, mede als gevolg van bijvoorbeeld de toeslagenaffaire, waardoor inwoners soms terughoudend zijn om ondersteuning vanuit de overheid te accepteren’’.
‘’Een belangrijk aandachtspunt dat naar voren kwam, is de behoefte aan betere informatievoorziening aan inwoners over de hulp die beschikbaar is, zowel vanuit de gemeente als vanuit de maatschappelijke organisaties. Hier zal ik samen met de betrokken partners verder vorm aan geven. In september staat een tweede bijeenkomst gepland, waarin we vervolgstappen bespreken en verdere samenwerking uitbouwen. Met de overlegtafel beoog ik een structurele verbinding te creëren tussen beleid en praktijk, gericht op het versterken van de ondersteuning voor financieel kwetsbare inwoners’’.