‘Weggooien in Barendrecht? Mooi niet!’

29 October 2020, 13:34 uur
Lokaal
mainImage
Jim Friederich

Ook dit jaar waren de gemeente en KijkopWelzijn op zoek naar Barendrechts Beste. De tweede editie van de aanmoedigingsprijs voor het organiseren van sociale activiteiten werd eerder deze maand gewonnen door Repair Café Barendrecht. Het steuntje in de rug, met bijbehorende cheque van 1250 euro, is een opsteker voor initiatiefnemers Willem de Graaf en Peter Klaassen. Ze hopen het concept zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. “We willen bijdragen aan een circulaire samenleving. Kapotte spullen weer aan de praat krijgen, of dit op zijn minst proberen, draagt bij aan verduurzaming,” aldus Klaassen.

In zijn zoektocht naar vrijwilligerswerk kwam hij erachter dat redelijk veel gemeenten beschikken over een Repair Café. Het idee is even simpel als doeltreffend: vrijwilligers die onder het motto ‘Weggooien? Mooi niet!’ helpen bij de reparatie van spullen. “Ik was meteen enthousiast om dit ook in Barendrecht te introduceren. Willem bleek er precies hetzelfde over te denken, en zo is het balletje gaan rollen. Enkele maanden geleden stond de eerste sessie gepland. De bibliotheek had een ruimte in Het Kruispunt beschikbaar.” Voor de mannen voelde het als een sprong in het diepe. De Graaf: “Het was spannend, maar ook bevredigend om zo veel mensen tevreden de deur uit te zien lopen. Het sociale aspect maakt het extra waardevol. Rekening houdend met de coronamaatregelen werden reparaties vooral uitgevoerd door de reparatiedeskundigen én de bezoekers samen. Het is niet de bedoeling dat iemand een apparaat afgooit, vervolgens boodschappen gaat doen en een uur later weer een werkend product ophaalt. Juist het met elkaar doen en educatie overbrengen is wat het Repair Café zo mooi maakt.”

Tweede leven

Blenders, koffiezetapparaten, elektri- sche speelgoedscooters, strijkijzers: het is allemaal al voorbijgekomen tijdens recente bijeenkomsten. Klaassen: “Het Repair Café is er voor iedereen. Niet alleen voor degenen met een kleinere portemonnee. Al is het wanneer je minder te besteden hebt natuurlijk hélemaal fijn om een gebruiksvoorwerp een tweede leven te kunnen geven. Of inwoners in tijden van corona duurzamer worden of juist niet is lastig te zeggen. Bij afvalaanbiedstations in het hele land was het drukker dan voorheen, omdat mensen massaal hun zolders en schuurtjes opruimden. Maar ik denk dat de spullen die daar werden aangeboden, veelal van een andere categorie zijn dan de dingen die wij willen en kunnen repareren. Maar dat er in afvalstromen nog een hoop te winnen is, staat buiten kijf. Het gemak waarmee wij spullen weggooien, kan echt wel minder.”

Hopelijk in december weer

Met het prijzengeld hopen Klaassen en De Graaf onder meer cursussen voor vrijwilligers te bekostigen, zodat de slagingskans van reparaties nog groter wordt. Helaas kan de bijeenkomst op 12 november van- wege de onlangs aangescherpte coronamaatregelen geen doorgang vinden. Onder voorbehoud kunnen op srcb.nl wel reparatieaanmeldingen voor 10 december worden doorgegeven. De Graaf: “In deze tijd beginnen brengt helaas wat uit- dagingen en beperkingen met zich mee. Maar dit is juist ook een initiatief voor de langere termijn. Hoe mooi zou het bijvoorbeeld zijn wanneer we ergens volgend jaar een grotere ruimte vinden, zodat fietsreparaties en laswerkzaamheden ook tot de mogelijkheden behoren?”