VVD stelt vragen over grondgebonden woningen in de Stationstuinen

9 May 2024, 18:39 uur
Lokaal
mainImage
Cees Schaap.

In de Eerste Kamer ligt voor het door de Tweede Kamer op 25 april jl. aangenomen wetsvoorstel ‘Wet betaalbare huur”. Uitgangspunt is dat deze wet, na behandeling in de Eerste Kamer, op 1 juli as. in werking zal treden. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor de gemeente Barendrecht. De VVD, in de persoon van Cees Schaap, is erin gedoken en heeft vragen gesteld aan het college van B en W van Barendrecht. Ook stelt Schaap vragen over de grondgebonden woningen in de Stationstuinen.

Samengevat leidt het wetsvoorstel tot regulering van huren, in het bijzonder in de op dit moment vrije huursector. Dat gebeurt door het zogenoemde woningwaarderingsstelsel (WWS) uit de sociale huursector ook verplicht toe te passen op de vrije huursector tot een huurwaarde van € 1123 (regulering middenhuur). Daarnaast wordt voorgesteld om de rechtspositie van huurders te verbeteren door de maximale huren uit het WWS als dwingende norm op te leggen. Dit laatste geldt voor zowel de sociale als de vrije huursector.

Het wetsvoorstel steunt op vier pijlers:
1. huurders beschermen tegen hoge huren;
2. een voldoende omvangrijk middenhuursegment realiseren;
3. de investeringsbereidheid van verhuurders in de vrije huursector op peil houden -en- 4. verduurzaming van huurwoningen stimuleren.

De Wet betaalbare huur regelt dat hetgemoderniseerde woningwaarderingsstelsel (WWS) ook gaat gelden voor zogenoemde middenhuurwoningen (147 tot en met 186 punten). Huurders in deze sector krijgen daarmee meer huurbescherming. Gemeenten kunnen straks ingrijpen als verhuurders te veel huur vragen.

Vragen:

Voor wat betreft het segment ‘middenhuur’. Indien een huurder daarvan na bijvoorbeeld na een enkel jaar verhuist, wat is dan de garantie dat de verhuurder op dat moment de huur niet zodanig verhoogt dat de woning in de categorie ‘dure huur’ komt te vallen, waardoor op termijn ook de verdeling van 30-30-40 op losse schroeven komt te staan?
Voor welke periode en hoe is gegarandeerd dat woningen in de categorie sociale huur tot deze categorie blijven behoren en niet doorschuiven naar de categorie ‘middenhuur’ of naar de categorie ‘koop’?
In welke mate kan/zal de Wet betaalbare huur dergelijke ontwikkelingen tegengaan of juist bevorderen?

Recent maakte Bouwbedrijf Heijmans bekend dat de grootste vraag bestaat naar zogenaamde grondgebonden woningen. Het project Stationstuinen komt daarin weinig tegemoet. In hoeverre is onderzoek gedaan naar de vraag van inwoners van Barendrecht naar het type woningen, zoals voorzien in de Stationstuinen?