Cees Schaap, raadslid van VVD Barendrecht, nam dinsdagavond tijdens het vragenkwartiertje van de raadsvergadering het woord over de mogelijke komst van een moskee in het pand van Notariskantoor Bijdorp op het gelijknamig bedrijventerrein. Ook Schaap voelde zich net als buurtbewoners en vele andere Barendrechters overvallen door het voornemen van de stichting Islamitisch Centrum Barendrecht om dit pand voor 2,3 euro miljoen te kopen en hier de eerste moskee van Barendrecht te vestigen.
''Vooraf wil ik duidelijk uitspreken dat de VVD, en ik veronderstel alle partijen hier aanwezig, de van toepassing zijnde klassieke grondrechten van godsdienstvrijheid en het recht op vereniging en vergadering hoog in het vaandel voeren. Maar dit wil niet zeggen dat beide vrijheden onbeperkt zijn. Het zijn in de eerste plaats vrijheden die ieder van ons persoonlijk betreft en in de tweede plaats worden beide vrijheden begrensd door aardse democratische wetten en regels. Zo spreekt artikel 8 van de Grondwet, dat het recht tot vereniging borgt, over het belang van de openbare orde. Omwonenden maken zich ernstig zorgen over te verwachten overlast in diverse vormen. Zodanig zelfs dat bewoners zich aan het verenigen zijn en een vertegenwoordiging van hen hier vanavond ook aanwezig is. Hoe kan het dat inwoners van een hele wijk, en ook wij als raadsleden, in het afgelopen weekeinde plompverloren werden overvallen door het nieuwsbericht dat een Islamitisch ontmoetingscentrum met een Moskee, zich gaat vestigen in een kantoorpand van een notaris aan het Bijdorpplein? Hoe beoordeelt het College de vestiging? En op die plek? Positief en faciliterend of kritisch en controlerend? Was het College of een enkel collegelid eerder op de hoogte? Zo ja, waarom is dat dan niet eerder met de Raad en met de bewoners gedeeld? De meest recente casus van het calamiteitenpad langs de Amer en verder heeft toch opnieuw geleerd dat draagvlak in de omgeving van essentieel belang is! Hoe verhoudt zich zo een vestiging tot het daar geldende omgevingsplan? Dient dat gewijzigd te worden? Moet er vergunning worden aangevraagd? Zelf zeggen betrokkenen dat het een bedrijventerrein is en dat daarom de vestiging zou zijn toegestaan’’, aldus Schaap.
Ook Groot-IJsselmonde
Er wordt nu reeds in berichtgeving al duidelijk gemaakt dat de vestiging in Barendrecht zeker ook bedoeld is voor inwoners van Rhoon en de Rotterdamse wijk Groot-IJsselmonde. ‘’Hoe denkt het College om te gaan met het aan- en afrijdend verkeer en met het parkeren van voertuigen op niet toegestane plekken en in de aangrenzende wijk? Zijn er al externe adviezen aangevraagd (hulpdiensten inclusief politie)? Aan welke eisen moet het pand of etage voldoen om publieke samenkomsten te mogen organiseren? En in welke omvang? Merkwaardig is dat in de pers de vestiging reeds als een voldongen feit is gepubliceerd, maar anderzijds dat de benodigde gelden kennelijk nog bijeen moeten worden gebracht. Het gehele pand, of nu nog enkel een etage, in beide gevallen gaat het om aanzienlijke bedragen. Sprake is in dat verband van een Benefiet en van Crowd Funding om gelden bijeen te krijgen. Ik hoef het College toch hopelijk niet voor te lichten over wat daarbij het risico van beiden vormen (ik zal het voorzichtig uitdrukken) kan zijn met betrekking tot de herkomst van de gelden? Ik kan hier nog vele andere vragen en opmerkingen bij plaatsen, maar ik mag voor nu toch aannemen, voorzitter, dat er minimaal sprake is van een zogenaamde Bibob-procedure? Of heeft die reeds plaats gehad’’?
Geen ANBI-status
''Zo spreken twee betrokkenen over de voordelen van het schenken van geld aan een stichting met een ANBI-status. Die status blijkt de Stichting Islamcentrum Barendrecht echter nog niet te hebben. Door een niet bij naam genoemde Islamitische investeringsgroep zou verder reeds 1,5 miljoen zijn ingebracht. Dit blijkt allemaal uit een gepubliceerde filmpje. Totaal is 2,3 miljoen euro nodig, dat is hetzelfde bedrag is waarvoor het pand in 2021 is verkocht. Blijkens een bericht op Instagram was na een dag Crowd Funding al 470.000 euro binnen. Het gaat mij niet om verdenkingen of verdachtmakingen, maar het gaat om een aanzienlijk aantal ernstig verontruste inwoners en om een aantal ongebruikelijke signalen, waaraan ook een bestuurlijke overheid niet zonder meer voorbij mag gaan. Wil er zelfs maar iets van een beginnend begrip, laat staan enig draagvlak, kunnen ontstaan, verdienen vragen als deze een klip en klaar antwoord’’, besloot VVD-raadslid Cees Schaap.