“Logisch afvalbeleid. Met draagvlak. We stoppen met ondoordacht en onlogisch afvalbeleid. Er komt balans in gebruiksgemak, betaalbaarheid en het straatbeeld,” is te lezen in het verkiezingsprogramma van de EVB. Dat beloofde wat. De gemeente hing vol met gele borden met de tekst “Een logisch afvalbeleid”.
In De Schakel van do 26 sept. jl. stelde mevrouw Mes van de EVB dat er door het college (in combinatie met wethouder Vermaat) inmiddels op dat terrein veel was ondernomen. Er worden namelijk gesprekken gevoerd met inwoners en zij deed een oproep om daaraan deel te nemen. De wethouder blijkt nu, inclusief verkiezingstijd, tweeënhalf jaar later nog steeds geen idee te hebben hoe dat logische afvalbeleid er uit zou moeten zien!! Als je er zo een dominant verkiezingspunt van maakt, mag de kiezer toch op zijn minst verwachten dat een dergelijk plan op dat moment in concept op de plank zou liggen. Niet was en is minder waar!
Bij aanvang van het huidige afvalbeleid (bestuursperiode 2018-2022) is steeds gezegd dat, vanwege de omvang van de operatie, begonnen werd met ‘confectiewerk’; het op een uniforme wijze uitrollen van het nieuwe afvalbeleid (containers). Maar ook dat waar nodig later maatwerk zou worden toegepast als verfijning op dat confectiewerk. Gedurende het vorige college zijn daartoe ook gesprekken met inwoners gestart, onder meer in de wijk Buitenoord (cirkelbebouwing). En dat is precies wat er nu ook gebeurt! Maar let op! Hoe meer maatwerk met inwoners wordt afgesproken, hoe meer de kosten voor alle huishoudens zullen stijgen.
Veel meer is er vanaf voorjaar 2022 niet gebeurd, anders dan het open zetten van papiercontainers bij winkels. Een succes? Dit heeft geleid tot het inleveren van slechts enkele papiercontainers. Ook is de openingstijd van een afvalaanbiedstation op zaterdagen wat verruimd.
Het huidige college heeft inderdaad het betalen per klepbeweging afgeschaft. De EVB heeft de inwoners steeds voorgehouden dat bij toepassing van dat systeem extra betaald diende te worden voor iedere zak restafval (klepbeweging). Daarmee impliciet zeggende dat men dus financieel zou worden bestraft. Niets is minder waar! Zo'n systeem werkt juist belonend! Bij normaal gebruik zou men niet extra hoeven te betalen, maar zou men daarentegen juist geld besparen door de eigen hoeveelheid restafval te verminderen. Nu neemt de gemiddelde hoeveelheid restafval per huishouden gestaag weer toe en daarmee ook de verbrandingskosten. Dit wordt doorbelast in de afvalstoffenheffing die komend jaar sterk strijgt.
De wethouder, het college en de EVB zijn ruim tweeënhalf jaar later er nog steeds niet uit hoe het door hen gepropageerde logisch afvalbeleid eruit zou moeten zien!
Cees Schaap (fractie VVD), Arie Kooiman(fractie GL), Marcel van Prehn (fractie D’66), Tina Jakoeb (fractie PVDA).
Door: Cees Schaap (fractie VVD), Arie Kooiman(fractie GL), Marcel van Prehn (fractie D66), Tina Jakoeb (fractie PvdA).