VVD Barendrecht vraagt naar het verwerken van lachgascilinders

21 September 2024, 13:25 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Per 1 januari jl. is het recreatief gebruik van lachgas landelijk verboden. Dit heeft een toen kennelijk onvoorzien gevolg dat leveranciers gebruikte cilinders niet meer innemen. Herbruikbare cilinders zijn vervangen door wegwerpexemplaren. Die cilinders bevatten na gebruik nog een restje gas en kunnen in inzamelvoertuigen en afvalverwerkingsinstallaties tot explosies leiden. Dat is gevaarlijk voor de medewerkers en een tweede gevolg is dat de verwerking ook meer geld kost. Volgens de brancheorganisatie voor afvalbedrijven NVRD bedraagt de schade € 150 miljoen per jaar.
 
Lachgas is illegaal en het afval daarvan ook. Onder meer de steden Utrecht, Amsterdam, Breda en Tilburg zijn van mening dat het kabinet bij de invoering van het verbod te weinig rekening heeft gehouden met de gevolgen daarvan. Ze eisen in een brief gericht aan de Staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport dat het kabinet binnen twee weken verantwoordelijkheid erkent en de kosten vergoed.
 
VVD Vragen
In welke mate (aantal) zijn vanaf 1 januari jl. in Barendrecht in het afval in prullenbakken en afvalcontainers lachgascilinders aangetroffen?
Zijn hierbij zogenaamde hotspots vast te stellen?
Hebben zich voor de medewerkers van de N.V. BAR Afvalbeheer en van OMRIN gevaarlijke situaties voorgedaan?
Zo ja, met welke eventuele gevolgen?
Zijn er preventieve maatregelen ter bescherming van medewerkers van de N.V. BAR Afvalbeheer getroffen?
Wat zijn voor Barendrecht de totale extra kosten voor het als afval verwerken van lachgascilinders?
Is het college bereid preventieve maatregelen te treffen om aldus het recreatief gebruik van lachgas te ontmoedigen?