Vuurwerk blijft uit bij eerste verkiezingsdebat in Barendrecht

17 February 2022, 12:07 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad

De lijsttrekkers van de 8 partijen in Barendrecht troffen elkaar woensdagmiddag voor de eerste keer in een verkiezingsdebat met het thema ‘Ouder worden met toekomst’. In de Dorpskerk bleef het echte vuurwerk uit, want daarvoor was het debat te veel omkaderd en was de tijd van anderhalf uur te kort. De politici wilden meer vertellen, maar debatvoorzitter Rob Benner (voorzitter Diaconaal Platform Barendrecht en afdelingshoofd Immunologie op het Erasmus MC) hield de sprekers kort.
 
De thema’s gingen onder meer over vrijwilligerswerk, mantelzorg, wonen, een centraal servicepunt en over centrale ontmoetingsplaatsen voor ouderen in Barendrecht. Ouderen vormen een steeds grotere groep en deze mensen blijven ook steeds langer thuis wonen.
 
Om die mensen van hulp te voorzien zijn er behalve professionele steun via de WMO ook vrijwilligers nodig en daar is een chronisch te kort aan. Debutant Tina Jakoeb (PvdA) vindt dat gemeente de knip moet trekken om meer vrijwilligers te winnen. Johan Lengkeek ziet meer in een thuis op maat-concept. Eigenlijk een nieuw beleid hoe ouderen voorzien kunnen worden van hulp. Cees Schaap (VVD) kiest voor nieuw elan bij de organisaties. Dit zou meer vrijwilligers moeten trekken. Lennart van der Linden nuanceerde de discussie door op te merken dat er ook genoeg vitale zeventigers zijn die helemaal geen hulp nodig hebben, hiermee bedoelde hij waarschijnlijk zijn vader Piet en moeder Sjanie.
 
Vanuit het publiek in de Dorpskerk, bijna tweehonderd, kwamen er opmerkingen dat de informatie meer gecentraliseerd zou moeten worden. Waar kunnen mensen terecht als ze een hulpvraag hebben? Winnie Hofland van Wij Barendrecht opperde een BIP, een Barendrechts informatiepunt. KijkopWelzijn werd in dit verband door de politieke partijen genoemd, maar minstens de helft van de aanwezigen had nog nooit van deze organisatie gehoord en heeft geen flauw benul wat KijkopWelzijn (in Barendrecht met 1,5 miljoen euro per jaar de grootste subsidieslurper) precies doet. Deze organisatie schitterde in de Dorpskerk overigens ook door afwezigheid.

Stationstuinen
In debat bleek ook dat dat woningmarkt in Barendrecht op slot zit. Leendert Mijnders (SGP/CU) vindt dat Barendrecht stappen maakt. In de nieuwe wijk Stationstuinen komt een ruim aanbod van sociale huurwoningen (onder de 800 euro per maand) en betaalbare huur- en koopwoningen (tussen de 800 en 1100 euro per maand of onder de NHG-koopgrens van 355.000 euro). Opvallend is dat alle politici het een prestatie vinden als er woningen net onder de 355.000 euro worden gebouwd, maar zij gaan eraan voorbij dat een alleenstaande koper voor de hypotheek een jaarsalaris van circa 90.000 euro moet verdienen.
 
Kansen om de woningnood op te lossen en de doorstroming te verbeteren liggen er in het splitsen van woningen. ‘Maak van een grote woning twee eenheden en eventueel tinyhouses bij iemand achterin de tuin’, aldus de partijen. Jongeren die bij ouderen intrekken en voor een lagere huur ook maatschappelijke taken kunnen verrichten. Het begint te lijken op de woningnood in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Toen waren jongeren ook genoodzaakt om in te wonen. Het is de vraag of hier anno 2022 nog animo voor is.
 
Volgende week woensdag gaan de lijsttrekkers op herhaling in een nieuw debat. Weer in de Dorpskerk (aanvang 20.00) en met Jos Vis als debatleider. Winnie Hofland hoopt dat zij dan meer spreektijd krijg, want tussen haar en Rob Benner was er woensdagmiddag weinig ‘liefde’.