Vrachtverkeer geweerd op de Zuidelijke Rondweg? Wethouder in het nauw

3 April 2024, 18:44 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad

Wethouder Dirk Vermaat had het dinsdagavond tijdens commissievergadering Ruimte niet gemakkelijk. De Initiatiefgroep Stop Geluidsoverlast Zuidelijke Rondweg en de bewoners van de wijken Vrouwenpolder en Lagewei in Barendrecht willen verregaande maatregelen (permanente versmalling, busbaan en geluidsschermen) om de geluidsoverlast op de Kilweg, Leedeweg en de Boezemweg aan te pakken. Zij gaan zo ver dat ze voor het vrachtverkeer een afsluiting willen bij spoorwegtunneltje op de Boezemweg om het verkeer van en naar Dutch Fresh Port en het distributiecentrum Albert Heijn te weren. Die vrachtwagens zouden dan alleen via de IJsselmondseknoop Barendrecht in kunnen komen en kunnen verlaten en niet meer via de A29.
 
De ondernemers in dit gebied van de veiling zullen dat niet leuk vinden. Barendrechtse wethouders reizen allerlei internationale beurzen af om Dutch Fresh Port te promoten. De omzetten en dus ook de vrachtwagenbewegingen moeten de komende jaren enorm groeien, want Ridderkerk/Barendrecht moet de groenten- en fruit-hoofdstad van Nederland worden. Bovendien is de gemeente akkoord gegaan met een kleine vierduizend woningen in de nieuwe wijk De Stationtuinen. Maar hoe moeten die mensen ooit met hun auto de wijk in en uit?
 
Vermaat heeft van de raadsleden nog enkele weken de tijd gekregen om met een voorstel te komen. In de raadsvergadering van 2 juli moet het geconcretiseerd worden, want de politieke partijen zijn het zat. De rondweg is niet aangelegd voor de aan- en afvoer van Dutch Fresh Port, maar voor de ontsluiting van de Barendrechtse wijken en ten behoeve van de Barendrechtse inwoners. Daar werd wethouder Dirk Vermaat nog even fijntjes op gewezen door zijn collega-advocaat mevrouw Mireille Drenth van Ami Advocaten. De inwoonster presenteerde het onderzoek van Initiatiefgroep Stop Geluidsoverlast Zuidelijke Rondweg. Die resultaten maakten op de commissieleden meer indruk dan de bevindingen van het eigen ambtelijke apparaat.
 
De arme Dirk Vermaat kan zelfs niet rekenen op de steun van zijn eigen partij (EVB), want woordvoerder Roeland Bol was duidelijk in zijn bewoordingen: er moeten maatregelen genomen worden tegen de geluidsoverlast van de zuidelijke rondweg. Hij voelde de wethouder dinsdagavond stevig aan de tand. Het volgende clubavondje van de EVB zal er in elk geval niet gezelliger op worden.

Het lijkt erop dat Vermaat de bewoners in de wijken Vrouwenpolder en Lagewei in het gelijk zal moeten stellen. De grote vraag wordt wat zijn verhaal naar Dutch Fresh Port en ontwikkelaar Emborion zal zijn, maar die laatste partij mag waarschijnlijk de komende twee jaar door de tussenkomst van de Raad van State toch nog niet met de bouw van De Stationstuinen beginnen.

                                               Mireille Drenth.