mainImage

Visualisaties Windmolens Vaanplein maken veel duidelijk

1 juli 2022, 12:09 uur
Lokaal

Woensdag tijdens de eerste inloopavond van Windenergie Vaanplein zijn de visualisaties bekend gemaakt van drie mogelijke opstellingen van de windturbines. Je kunt de beelden ook bekijken in virtual reality tijdens een van de inloopavonden op 4 of 5 juli.

Inwoners gaven tijdens de inloopavond aan dat dit echt tot de verbeelding spreekt. De beelden zijn gemaakt in 3D en te zien vanuit een Google Maps omgeving. Inwoners en belanghebbenden zijn welkom op de nog komende inloopavonden. Tijdens deze avonden kunt u de beelden op groot scherm zien en ervaren middels Virtual Reality. Ook wordt er op 5 juli een gebiedswandeling georganiseerd waar informatie wordt gedeeld.

Er zijn drie soorten visualisaties gemaakt;

Opstelling 1: 3x klein, tiphoogte 150 meter
Opstelling 2: 2x groot, tiphoogte 250 meter
Opstelling 3: 3x groot, tiphoogte 250 meter
De gemeente Barendrecht laat deze drie scenario’s onderzoeken op het gebied van milieueffecten, waarbij de visualisaties een belangrijk onderdeel zijn. Inwoners kunnen zo inzien wat een mogelijke opstelling met de leef,- en werkomgeving kan doen. U kunt de beelden bekijken.

Fotopunten
De huidige beelden zijn gemaakt vanuit een aantal fotopunten. Deze fotopunten zijn gekozen door de leden van de Klankbordgroep Windenergie Vaanplein.

Milieueffectonderzoeken
De gemeente laat het gebied, per opstelling, onderzoeken door het adviesbureau Bosch & van Rijn op milieueffecten. De resultaten van de onderzoeken komen uit in het ‘PlanMER’. Het PlanMER zal in het najaar van 2022 klaar zijn.

Geen gelopen race
Hoe aantrekkelijk het gebied is om te ontwikkelen voor windenergie zal ook gaan blijken uit de uitkomst van de milieueffect onderzoeken.

Wat de gemeente in de tussentijd gaat doen is het opstellen van lokale normen. De lokale normen kunnen zo opgesteld worden dat een, eventuele potentiële ontwikkelaar, zich hier in de toekomst aan dient te houden. De normen gaat de gemeente samen met de inwoners opstellen, dit zal in stappen gebeuren. De eerste stap is het vragen aan inwoners welke aspecten zijn belangrijk vinden, dit gebeurt tijdens de inloopavonden. Na de inloopavonden komt ook deze link digitaal te staan.


Foto: Screenshot