Veelbelovende start Preventief Jeugdbeleid

19 November 2020, 13:44 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Barendrecht

Barendrecht is een gemeente met relatief veel jeugdigen. Zo’n 20 procent van de inwoners is zelfs 14 jaar of jonger, weet wethouder Reshma Roopram. De jeugd is dus een belangrijke doelgroep voor de gemeente. Kinderen zo veilig, kansrijk en gezond mogelijk op laten groeien is het streven. Sinds het Preventief Jeugdbeleid werd vastgesteld, lukt dat nóg beter.

“Er zijn al verschillende mooie verbindingen tussen jeugd, welzijn en onderwijs ontstaan. Het lukt beter dan voorheen om uitdagingen waar jeugdigen voor staan in een vroeg stadium te signaleren. Dat is prettig. Hoe eerder we ergens op kunnen anticiperen, hoe beter. Het verkleint ook de kans dat de jeugd op den duur zwaardere zorg nodig heeft,” aldus Roopram. In juni startte de uitvoering van acht projecten binnen
het Preventief Jeugdbeleid. Alle projecten zijn ingebracht door de samenwerkende partners binnen de allianties van het Preventief Jeugdbeleid, want de gemeente zoekt hiervoor nadrukkelijk de samenwerking.

“Het enthousiasme bij participerende partijen is groot. De brede opzet is een schot in de roos. Een jongerenwerker die een spreekuur houdt op scholen: zoiets werkt. Het is als jongere over het algemeen makkelijker om over problemen te praten met iemand die ongeveer dezelfde leeftijd heeft, dan met een oudere persoon. In die zin is dit drempelverlagend. Jongeren willen gehoord worden. Juist ook in tijden van corona. Velen vinden de ontstane situatie ingewikkeld. Hun sociale leven is ineens veel beperkter. Ook voor degenen die thuis al in een kwetsbare situatie zaten, is het er niet makkelijker op geworden. Daarom is het binnen
het Preventief Jeugdbeleid een belangrijk aandachtspunt om nog meer de rol van gesprekspartner en vertrouwenspersoon te pakken.”

Roopram kreeg onlangs tijdens een gesprek met een medewerker van Yulius te horen dat er rondom coronapersconferenties onder jongeren een piek is te zien in het aantal suïcidepogingen. “Dat is een verontrustende ontwikkeling. Corona raakt ons allemaal en heeft zeker ook impact op het welbevinden van jeugdigen.” Om het onderwerp bespreekbaar te maken, ligt het plan er om in samenwerking met jongerenwerk, de politie en Yulius dit jaar nog een webinar te organiseren. “Bedoeld voor professionals en ouders, om van gedachten te wisselen. Daar begint het mee.”

Wat dus ook is begonnen, zijn diverse projecten. Zo organiseert GZ+ samen met het CJG een webinar over perfectionisme en faalangst en worden binnen het project GLOBE kinderen op CBS Smitshoek geholpen
om hun weerbaarheid te versterken en faalangst te reduceren. Dit traject duurt zo’n 12 weken. KijkopWelzijn speelt ook een prominente rol binnen het Preventief Jeugdbeleid. Zo bieden zij weerbaarheidstrainingen
aan voor eerstejaars en tweedejaars leerlingen binnen het voortgezet onderwijs, gaan jongerencoaches op verschillende plekken het gesprek aan met de jeugd en geven ze samen met Stichting Waardenhuis trainingen in groepen 7 en 8 van basisscholen. Onderwerpen als pesten, vechtscheidingen en sociale media komen hierin aan bod.

Alle lopende projecten worden nog uitgevoerd tot juni 2021. Daarna start het nieuwe uitvoeringsjaar, waarin nieuwe initiatieven de kans krijgen te ontplooien. Bent u een organisatie, die zich bezighoudt met Barendrechtse jeugd en wil u aansluiten bij het Preventief Jeugdbeleid van de gemeente? Of bent u actief binnen het bedrijfsleven en ziet u mogelijkheden? Neem dan voor meer informatie contact op met beleidsmedewerker Laura Baidenmann via [email protected].