Varend ontgassen op de Oude Maas in Barendrecht gebeurt nog te vaak

20 August 2024, 18:01 uur
Lokaal
mainImage
LMOFOTO

Varend ontgassen is het proces waarbij schepen tijdens het varen restanten van vluchtige organische stoffen (VOS) uit hun tanks de lucht in blazen. Dit zorgt voor de uitstoot van schadelijke stoffen, die niet alleen bijdragen aan luchtvervuiling, maar ook gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, zoals irritaties aan de luchtwegen en hoofdpijn. De laatste jaren is het probleem van varend ontgassen in toenemende mate in de aandacht gekomen, vooral vanwege de negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid van omwonenden. Per 1 juli 2024 is er landelijk daarom strengere regelgeving ingevoerd.
 
In de omgeving van Barendrecht, met name op de Oude Maas, wordt echter nog regelmatig varend ontgast. Dit heeft recent geleid tot klachten van inwoners over stankoverlast en zorgen over mogelijke gezondheidsrisico's. Gezien de ernst van de situatie en het belang van de gezondheid van de Barenrechtse inwoners, heeft de fractie van Echt voor Barendrecht (EVB) daarom een aantal vragen over de aanpak van dit probleem en de (beperkte) mogelijkheden die het college ziet om hier iets aan te doen:
 
De EVB wil door middel van vragen inzicht krijgen in het aantal meldingen dat de gemeente / DCMR de afgelopen drie jaar heeft ontvangen over stankoverlast en andere problemen die mogelijk gerelateerd zijn aan varend ontgassen op de Oude Maas.

Kunt u ons inzicht geven in het aantal meldingen? En wat gebeurt er na een melding?

Gezien het aangescherpte verbod op varend ontgassen, waarbij ontgassen nu alleen onder zeer strikte voorwaarden en voor een beperkt aantal stoffen is toegestaan, willen wij graag meer inzicht krijgen in de huidige handhavingsmechanismen. Zijn er bijvoorbeeld eNose- meetstations aanwezig in de omgeving van Barendrecht die helpen bij het detecteren van overtredingen? Hoe effectief is deze handhaving in de praktijk gebleken?
Kunt u de rolverdeling beschrijven tussen gemeente, provincie en DCMR? En welke samenwerking heeft u met organisaties zoals het Havenbedrijf Rotterdam, de ILT en rederijen?
Wat raadt u inwoners aan die mogelijk hinder of gezondheidsklachten ondervinden door het varend ontgassen? Zijn er specifieke stappen die zij kunnen ondernemen?
Tot slot willen wij graag weten welke juridische of beleidsmatige middelen de gemeente heeft om verdere actie te ondernemen tegen varend ontgassen. Zijn er specifieke artikelen in de Omgevingswet of andere wetgeving die de gemeente kan inzetten om dit probleem aan te pakken?