Zeg je duurzaam, dan zeg je Van Gelder groente en fruit. Het bedrijfsgebouw aan de Krommeweg behoort tot de top 5 van duurzaamste nieuwbouwlocaties in Nederland. Alles is er duurzaam, tot de tapijttegels aan toe. Daarnaast investeert Van Gelder groente en fruit in het zogenaamd verticaal telen van onder andere sla. Het telen van 1 kilo groente kost hierbij slechts 1 liter water. En dat is spectaculair minder dan de 260 liter water die nodig is bij telen op de koude grond of de 20 liter water bij kasteelt. Directeur Gerrit van Gelder is blij met de duurzame stappen die hij heeft gezet. “Maar eerlijk is eerlijk, eenvoudig is het niet.”
Zonnepanelen op het dak: 3.500 stuks. Fruitbomen in de boomgaard voor het pand: 540 stuks. Gasverbruik: 0 m3. Energieverbruik voor het opwarmen van de kantoren: 0. Reductie van de CO2-uitstoot: aanzienlijk. Het groenteafval pureert Van Gelder tot basis voor biologische brandstof en het water van het dak wordt opgevangen en voor de toiletten gebruikt. Alle mogelijke maatregelen op het gebied van duurzaamheid zijn in en om het gebouw van Van Gelder doorgevoerd.
Van Gelder groente en fruit streeft er onder meer naar om Nederland gezonder en duurzamer te laten eten. Toen er nieuwbouw gerealiseerd moest gaan worden, heeft het management van Van Gelder groente en fruit dan ook veel gesprekken gevoerd over hoe ver het als bedrijf hierin wilde gaan. Gerrit van Gelder: “Er zijn vijf niveaus, waarbij 1 de minst duurzame optie en 5 de duurzaamste. Hoe hoger het duurzaamheidsniveau, hoe groter de investering. Toch hebben we besloten voor het allerhoogste niveau te gaan, mede omdat we veel aanbestedingen doen bij de overheid. Daarbij komt de vraag naar duurzaam ondernemen vaak terug.”