Tijgermug in 13 wijken in hele land; ook in Mozartstraat Barendrecht

18 September 2023, 10:28 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Dit jaar zijn al in dertien woonwijken tijgermuggen aangetroffen, soms al voor het tweede achtereenvolgende jaar. Het betreft vondsten in de provincies Zuid-Holland (Katwijk en Barendrecht), Overijssel (Nijverdal), Noord-Brabant (Prinsenbeek), Utrecht (Vught), Limburg (Sittard, Heerlen en Stein), Gelderland (Arnhem, Overbetuwe, Berkelland en Doetinchem) en Noord-Holland (Noord-Scharwoude). Volgens stichting platform Stop invasieve exoten zou de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vakantiegangers  veel meer en intensiever moeten voorlichten. Om hen te waarschuwen voor de aanwezigheid van tijgermuggen in onder meer Zuid-Europa, en om hen te adviseren wat ze kunnen doen om import van die exotische muggen te voorkomen.

De tijgermug is een kleine zwart-witte, uit Azië afkomstige mug die meer dan 20 virusziekten kan overdragen, zoals knokkelkoorts ofwel dengue, chikungunya en zika. Bekende invoerroutes zijn de import van gebruikte banden en Lucky bambooplantjes, maar de laatste jaren worden ze ook steeds vaker in woonwijken gezien. Daarbij is sprake van invoer door vakantiegangers die bijvoorbeeld met de auto, camper of caravan naar Zuid-Europa zijn geweest. Daar komt de tijgermug al veel voor.

In april werd de eerste tijgermug in een woongebied gevonden, in Katwijk in de buurt van een kas  aan het Kanaalpad Noord West. Vorig jaar werden in Katwijk 772 tijgermuggen aangetroffen, de bestrijding lijkt toen niet afdoende te zijn geweest.

Op 10 mei werden de eerste tijgermuggen  gevonden in Nijverdal. Daarna volgden tot 25  augustus  negen vondsten. De vondsten werden gedaan aan de Holterweg, de G.J. Piksenstraat, de Esweg, de Smidsweg en de H. Limbeekstraat. Hoeveel tijgermuggen er per vondst werden aangetroffen vermeldt de NVWA niet op de site, pas volgend jaar maakt de NVWA het totale aantal bekend. In Nijverdal werden in 2022 in negen postcodegebieden in totaal 177 tijgermuggen aangetroffen

In Prinsenbeek werden op 6 juni een of meerdere tijgermuggen aangetroffen aan de Kerkewei.

In Vught werden in de Meeuwenstraat tot nu toe zes vondsten van tijgermuggen gedaan, tussen 13 juli en 30 augustus.

Op 17 juli werden in Sittard aan de Hemelsley een of meer tijgermuggen gevonden. In Sittard werden vorig jaar zes tijgermuggen aangetroffen, in vier postcodegebieden.

In Barendrecht werd op 14 augustus een vondst van tijgermuggen gedaan, in de Mozartstraat.

In Arnhem werden tussen 16 en 29 augustus vier vondsten van tijgermuggen gedaan, op twee locaties: aan de Fruittelerserf en in de Van Heuvenstraat. In 2022 werden er in vier postcodegebieden in totaal 67 tijgermuggen gevonden. 

Op 22 en 30 augustus werden in Overbetuwe tijgermuggen gevonden, in de Dorpsstraat in Oosterhout.

Op 23 augustus werd in Heerlen, in de omgeving van de Beitel, een vondst van een of meer tijgermuggen gedaan.

In de gemeente Berkelland werden op 29 augustus een of meer tijgermuggen aangetroffen, in de Reggestraat in Neede.

Op 29 augustus werden in Noord-Scharwoude een of meer tijgermuggen gevonden, in de Anna van Saksenstraat.

Op 1 september werden in Stein een of meer tijgermuggen gevonden, aan de Bergsteeg.

Op 5 september werd in de Doetinchemse wijk De Huet een tijgermug aangetroffen.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Iedere keer dat mensen tijgermuggen meenemen van vakantie, is er een kans dat de muggen niet tijdig opgemerkt worden en ze zich kunnen verspreiden. Ondermeer de situatie in Nijverdal wijst erop dat de bestrijding vorig jaar niet effectief is geweest en ze hebben kunnen overwinteren. Op die manier wordt de kans op vestiging levensgroot, en wordt het steeds moeilijker om dan nog ze uit te roeien.

Daarnaast kosten de door reizigers ingevoerde tijgermuggen de NVWA heel veel inzet van personeel. Onder meer doordat de vondsten bevestigd moeten worden, er in de wijde omgeving brieven verspreid moeten worden, en er regelmatig controles en bestrijdingsacties moeten worden uitgevoerd .

De NVWA heeft vier jaar geleden een voorlichtingsfilmpje gemaakt, maar dat is in al die tijd nog maar 122 keer bekeken. Ook op de social media besteedt de NVWA nauwelijks aandacht aan deze problematiek.

Vorig jaar werd de tijgermug in zeven woonwijken gesignaleerd, nu al in dertien. Het onbegrijpelijk dat de NVWA nog steeds geen grootschalige, intensieve en langdurige communicatiecampagne is gestart rond de invoer van tijgermuggen door reizigers. De volksgezondheid heeft daar alle belang bij, en de NVWA zelf ook!”