Sporthal Waterpoort in afwachting van vluchtelingen

6 April 2022, 14:55 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Barendrecht

Sporthal Waterpoort aan het Middeldijkerplein is een van de drie crisisnoodopvanglocaties in de regio Rotterdam Rijnmond voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De sporthal staat sinds enkele weken ‘stand-by’ om meteen in gebruik genomen te kunnen worden als dit nodig is. Burgemeester Veldhuijzen heeft de gebruikers van Sporthal Waterpoort laten weten dat zij de komende periode nog geen gebruik kunnen maken van de ruimte en de faciliteiten van de sporthal.

“Ik betreur dat u de komende periode geen gebruik kunt maken van de sporthal, maar hoop tegelijkertijd op uw begrip voor de maatregel in deze noodsituatie”, aldus de burgemeester. “Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt. Vooralsnog kunnen we hierover dan ook geen duidelijkheid geven”.

Crisisnoodopvanglocaties voor verblijf van maximaal drie dagen
Onze regio telt drie crisisnoodopvanglocaties: De Wielewaal in Rotterdam, De Wissel in Ridderkerk en sporthal Waterpoort in Barendrecht. Een crisisnoodopvanglocatie is bedoeld als doorstroomlocatie. Vluchtelingen verblijven hier in principe maximaal drie dagen. Daarna worden ze overgebracht naar een plek waar zij langere tijd kunnen verblijven. Vluchtelingen uit Oekraïne die een beroep doen op de opvang in onze regio krijgen eerst een plek in De Wielewaal in Rotterdam. Sporthal De Wissel en sporthal Waterpoort zijn zogenaamde ‘overstroomlocaties’. Dit houdt in dat hier alleen vluchtelingen worden opvangen op het moment dat de plekken in De Wielewaal allemaal bezet zijn. Burgemeester Veldhuijzen hierover: “Het is nog onduidelijk hoe de situatie in Oekraïne zich gaat ontwikkelen en wat dat gaat betekenen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in ons land. Het is daarom belangrijk deze extra noodopvanglocaties klaar te hebben staan, om in geval van nood, onnodig tijdverlies te voorkomen.”

De gemeente Barendrecht is eveneens gestart met het inventariseren en voorbereiden van het inrichten van locaties voor kort en doorlopend verblijf. Denk hierbij aan leegstaande (particuliere) woningen en kantoorpanden. In Barendrecht hebben verschillende gastgezinnen zich aangemeld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Onderwijs, zorg & ondersteuning
Naast landelijke instanties als Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis staan ook de wijkteams van de gemeente klaar om zorg en ondersteuning waar nodig te bieden. Ook hebben verschillende Barendrechtse inwoners met Oekraïense nationaliteit zich aangemeld als tolk. Daarnaast wordt vanuit Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden (OZHW) een schakelklas ingericht om onderwijs aan te kunnen bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Stichting KijkopWelzijn coördineert de inzet van vrijwilligers.

Wettelijke taak burgemeester
Landelijk worden met betrekking tot de impact van de vluchtelingen uit Oekraïne maatregelen genomen die ook impact hebben op de taken van de burgemeester. Op 1 april 2022 heeft de ministerraad ingestemd met de zogeheten voortduringswet. Met deze wet krijgen burgemeesters de wettelijke taak mensen uit Oekraïne op te vangen. Tot dan deden ze dit vrijwillig.