Smitshoek voetballend beter, maar oefenzege naar BVV

8 August 2021, 14:20 uur
Lokaal
John van Neuren

Waar Smitshoek zaterdag in de oefenwedstrijd de beste kansen kreeg, gaf Barendrecht een lesje in effectiviteit op eigen veld. In de eerste helft kwam Barendrecht op het nostalgische sportpark De Bongerd op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Altintas en Jongman. In de tweede helft scoorde Daniël Esajas vanaf de stip nog wel de aansluitingstreffer, maar een gelijkspel zat er niet meer in.

De derby is toch altijd een ‘happening’. Zo waren er weer een paar honderd Barendrechters aanwezig om een interessant schouwspel te zien tussen de Derde Divisionist Barendrecht en Hoofdklasser Smitshoek. Voor Smitshoek-trainer Edwin de Koning een prachtige testcase om te zien hoe zijn elftal ervoor staat met nog een paar weken voorbereiding voor de boeg.

Smitshoek kwam in het begin moeilijk van de eigen helft af en het eerste speldenprikje was dan ook een schot van Danny Monster in de handen van Smitshoek-goalie Michael Fabrie. Aan de andere kant knalde Joey Kleijn iets later een bal tegen de buitenkant van de paal. Smitshoek was daarna gevaarlijk via Sean Verburg, maar zijn schot in de zestien kon ternauwernood gesmoord worden door een verdediger.

Hermon Tekleab was wel succesvol toen hij vanuit het middenveld werd gelanceerd en was net eerder bij de bal dan de keeper, waarbij de doelman zijn eigen verdediger omverliep en Telkeab de bal in het lege doel kan schuiven. 0-1, maar de scheidsrechter besloot anders en keurde het doelpunt, tot ontsteltenis van Smitshoekse zijde, af.

Daarna ging de thuisploeg er razendsnel vandoor en kwam Altintas met een listige steekpass voor de neus van Smitshoek-doelman Fabrie die vervolgens kansloos was, 1-0. Enkele minuten later kreeg Smitshoek een unieke mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar Joey Kleijn miste het buitenkansje vanaf elf meter na een overtreding op Sean Verburg.
Vlak voor de rust kwam counterploeg Barendrecht er nog eens razendsnel uit en was het Joey Jongman die de bal hard en laag in de verre hoek schoot, 2-0.

Met enkele mutaties in de tweede helft pakte Smitshoek het initiatief  op zoek naar de aansluitingstreffer. Tien minuten na de rust werd Sean Verburg gelanceerd en in de zestien ten val gebracht, waarbij de arbiter een weer terechte strafschop toekende. Nu was het voormalig BVV-er Daniël Esajas die mocht aanleggen en overtuigend de bal tegen de touwen schoot, 2-1.

Barendrecht kwam er hierna amper meer uit en Smitshoek zocht naar gaatjes in de Barendrechtse defensie, maar die is met maar liefst vijf man (!) vrij hecht. Fernandez werd nog een aantal keer gevonden, maar kon in de zestien ook niet tot een lekker schot komen. In de slotfase was het, de van Excelsior teruggekeerde, Nino Urban die vanaf rechts fraai zijn tegenstander passeerde en de bal maar net naast schoot.

Duidelijk is wel dat de supporters komend seizoen een fris en aanvallend voetballend Smitshoek te zien zullen krijgen. Die intenties werden zaterdag heel duidelijk.