SGP/ChristenUnie stelt college vragen over zelfbewoningsplicht

4 February 2022, 10:06 uur
Lokaal
mainImage
Ingezonden
Leendert Mijnders.

Deze week heeft het college van B en W van Barendrecht bekend gemaakt dat op 1 februari een zelfbewoningsplicht is ingevoerd voor koopwoningen. In de brief die het college aan de raad stuurde word gesproken dat het alleen nieuwbouwwoningen betreft. In het persbericht dat de gemeente heeft uitgestuurd word gesproken over koopwoningen. Daarom heeft Leendert Mijnders van de SGP/ChristenUnie een aantal vragen:

Kunt u aangeven voor welk type woningen u deze zelfbewoningsplicht heeft ingevoerd?

Op basis van welk raadsbesluit heeft het college de zelfbewoningsplicht ingevoerd?

Is er ontheffing van de zelfbewoningsplicht mogelijk? Bijvoorbeeld onder bepaalde voorwaarden zoals: Verhuur aan een familielid; gedurende tijdelijk verblijf in het buitenland; bij verhuur voor een huurprijs van maximaal de grens voor middel dure huur(een categorie waarin een groot te kort is in Barendrecht); in uitzonderlijke gevallen waarbij het tot onvoorzien en onredelijk nadeel voor de huiseigenaar leidt?

Hoe gaat het college de zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw afdwingen? Via privaatrechtelijke koop- of erfpachtovereenkomsten? Via anterieure overeenkomsten bij nieuwbouwprojecten waarvoor een bestemmingswijziging noodzakelijk is of een initiatiefnemer planologische medewerking van de gemeente nodig heeft?

Als het college de zelfbewoningsplicht ook gaat afdwingen bij alle koopwoningen in Barendrecht zoals het persbericht verondersteld, hoe gaat het college de zelfbewoningsplicht dan bij bestaande woningen afdwingen?

De zelfbewoningsplicht gaat gelden voor geheel Barendrecht, kunt u per wijk in Barendrecht motiveren/onderbouwen waarom een zelfbewoningsplicht noodzakelijk is? Kun u in de onderbouwing ook per wijk de volgende punten aangeven:

Welke schaarste er is aan goedkope of middeldure woningen? En welke onevenwichtige en onrechtvaardige effecten treden er op door deze schaarste?

Wordt de leefbaarheid in dit gebied (deze wijk) aangetast door eventuele verhuur van de woningen waarvoor u een zelfbewoningsplicht oplegt? Kunt u daarbij onderbouwen waarom de zelfbewoningspicht noodzakelijk, geschikt en proportioneel is gelet op het behoud en bevorderen van de leefbaarheid van de buurt?

Kunt u aangeven of de eventuele maatschappelijke noodzaak van de ingevoerde zelfbewoningsplicht opweegt tegen het eigendomsrecht? Beperking van het eigendomsrecht op grond van artikel 1 EVRM EP is alleen toegestaan wanneer sprake is van een ‘fair balance’ tussen de mate van regulering van het eigendomsrecht van woningeigenaren en het daarmee gediende algemene belang. Kunt u onderbouwen waarom u vind dat hier sprake is van deze fair balance’?

Graag ontvangen we de onderbouwing waarom u vind dat de eventuele maatschappelijke noodzaak van de doorgevoerde zelfbewoningsplicht opweegt tegen het recht op vrijheid van vestiging?

Graag ontvangen we de onderbouwing waarom u vind dat de eventuele maatschappelijke noodzaak van de doorgevoerde zelfbewoningsplicht opweegt tegen en niet in strijd is met het vrije verkeer van diensten en het vrije verkeer van kapitaal?

Op basis waarvan is de door u gekozen termijn van 5 jaar bepaald?