Schuurman: College van B&W Barendrecht voert eigen beleid niet uit

15 January 2025, 16:22 uur
Lokaal
mainImage
Barendrechts Belang

Raadslid René Schuurman van Barendrechts Belang i.o. heeft op 15 januari 2025 schriftelijke vragen gesteld aan het Barendrechtse college van B&W over de vervangingswerkzaamheden aan het riool in de Emmastraat en omliggende straten, die plaatsvonden tussen 6 en 10 januari 2025. De werkzaamheden betroffen het vernieuwen van het riool door middel van relinen, waarbij een kunststofkous in het bestaande hoofdriool werd aangebracht en uitgehard met uv-licht, zodat een nieuwe rioolleiding ontstond.

Op 27 februari 2024 werd in de gemeenteraad het programma Stedelijk Water 2024-2028 vastgesteld, waarin werd besloten dat toekomstige rioolvervanging conform de klimaat- en toekomstgerichte variant 1 zou moeten plaatsvinden, zonder gebruik te maken van de relinemethode. Ook werd er vanaf 2025 structureel € 1.020.000,- extra investeringsbudget beschikbaar gesteld voor de rehabilitatie en vervanging van wegen.

Op basis van dit raadsbesluit heeft René Schuurman de volgende vragen aan het college gesteld:
Waarom is ondanks het raadsbesluit toch het riool in de Emmastraat gerelined en niet vervangen?
Wanneer wordt het hoofdriool in de Emmastraat alsnog vervangen, en wat is de verwachte einddatum van de levensduur van het huidige riool?
In hoeverre is het hoofdriool klimaatadaptief gemaakt?
Zijn er (delen van) wegen in de omgeving vervangen of gerehabiliteerd?

Daarnaast heeft René Schuurman zorgen over de communicatie rondom de werkzaamheden. De bewoners van de Emmastraat werden op 2 januari 2025 verrast door de plaatsing van borden met de aankondiging van de werkzaamheden, terwijl de officiële bewonersbrief van de gemeente pas op 3 januari 2025 werd verzonden, maar nog niet was bezorgd. Tijdens de werkzaamheden was het niet mogelijk om te douchen of huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers te gebruiken.

René Schuurman heeft hierover de volgende vragen gesteld:
Welke maatregelen heeft de gemeente genomen om ervoor te zorgen dat bewoners bij toekomstige ingrijpende rioolvervangingen tijdig en goed geïnformeerd worden?
In hoeverre is de gemeente aansprakelijk voor eventuele schade doordat bewoners te laat geïnformeerd werden, waardoor zij niet op tijd alternatieven konden regelen?