mainImage

Reguliere integrale controle bij kapsalons op de Middenbaan

21 september 2022, 16:50 uur
Lokaal

Bij meerdere kapperszaken op de Middenbaan in Barendrecht is de afgelopen maand een integrale controle geweest door verschillende overheidsinstanties (onder meer gemeente, belastingdienst, veiligheidsregio, DCMR, politie en boa's). in Barendrecht zijn 59 officiële kapperszaken gevestigd. Daar moeten de thuiswerkers nog bij opgeteld worden. Een kapperszaak/schoonheidsslon heeft vanochtend zelfs bezoek gehad van de politie met honden. In de zaak zijn al enige tijd geen activiteiten waarneembaar, de luiken zijn over het algemeen dicht. Het is niet bekend waar de politie naar op zoek was.

Nederland en ook Barendrecht tellen een recordaantal kapperszaken. Echter is het aantal mensen dat in een kapperszaak werkt in de afgelopen tien jaar niet toegenomen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Kapperszaken worden als een geschikte manier om wit te wassen gezien. “Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld de zonnebankstudio”, vertelde fraude-expert en Barendrechts-raadslid Cees Schaap onlangs in het WNL-programma Stand van Nederland. “Alleen drie zonnebankstudio’s in één straat valt op, en drie kappers niet.”

Naast een criminaliteitsprobleem is het witwassen via een kapperszaak ook een concurrentievervalsend probleem. “De echte, van oudsher legitieme kappers zuchten onder te toegenomen concurrentie. Zij vragen zich ook af hoe het toch mogelijk is dat er zoveel kapperszaken openen in de omgeving.”

Waarom een kapperszaak bij uitstek een ‘geschikte manier’ is om zwart geld wit te wassen, is dat -in tegenstelling tot bij een winkel- de omzet bij de kapper niet gerelateerd is aan de inkoop. “De inkoop heeft geen relatie met de totale omzet, omdat de dienstverlening het knippen van haren is”, vertelde Schaap.


Foto: Digitaal Dagblad