PvdA: Verborgen armoede bij schoolkinderen in Barendrecht

28 March 2023, 14:07 uur
Lokaal
mainImage
PR

Tijdens een gesprek met de directie van basisschool ODS De Zeppelin in Barendrecht, Mark Mees (lid College van Bestuur OZHW) en de directeur van het Jeugdeducatiefonds Hans Spekman, kwam onder andere naar voren dat Leerlingen uit rijkere gezinnen het beter doen op school dan de leerlingen uit armste gezinnen. Echter ligt dit niet aan hun intelligentie, maar aan de financiële situaties van hun ouders. Deze scheefgroei is in de laatste jaren versterkt door de coronapandemie en de hoge inflatie. De rode draad van het gesprek was de verborgen armoede onder Barendrechtse kinderen.

Het Jeugdeducatiefonds (hierna: JEF) zet zich in voor gelijke ontwikkelingskansen voor kinderen die opgroeien in armoede. Toegang hebben tot hulpbronnen zoals boeken, fietsen, Ipads en kunnen sporten en deelnemen aan culturele activiteiten is cruciaal. Het JEF werkt in Barendrecht samen met vijf basisscholen om een zo hoog mogelijk niveau van opleiding en talentontwikkeling te bereiken bij alle kinderen. In Barendrecht zijn De Trinoom, Dr. Schaepmanschool West, De Zeppelin, de Vrijenburg en de Hoeksteen hiervoor gecertificeerd. Om in aanmerking te komen voor deze regeling wordt door het JEF een wettelijk sociaal minimum van 150 % gehanteerd. Dat is ruimer dan 130% die voor de meeste regelingen gelden met als gevolg dat veel meer kinderen een beroep kunnen doen op deze regeling.

“De pedagogische band tussen de leerkracht en het kind is goud waard. Een kind die een bed nodig heeft en het krijgt van zijn of haar leraar schept meer vertrouwen en een hechtere band dan wanneer het van iemand krijgt die hij/zij helemaal niet kent. De Jeugdeducatiefonds hecht veel waarde aan deze relatie en heeft daarom bij een aanvraag geen oordeelsnormen. Wij varen op het oordeel van de leerkrachten. Zij weten als geen andere wat de situatie van een kind is en waar een kind behoefte aan heeft”, aldus Hans Spekman.

De PvdA was bij het onderhoud aanwezig en dankt de directie van basisschool ODS De Zeppelin, Hans Spekman en Mark Mees bedanken voor het openhartig gesprek en de rondleiding op de school ODS De Zeppelin.