Pronken met andermans veren: niet doen

13 September 2023, 16:34 uur
Lokaal , Columns
mainImage
Ingezonden

Onlangs las ik de brief van wethouder Vermaat over de scheidingsresultaten van de eerste helft van 2023.

Er is, zo viel te lezen,  in de eerste helft van 2023 meer restafval aangeboden dan in vorig jaar, zorgwekkend vind ik. Maar gelukkig: door het verbeteren van nascheidingstechnieken zorgt afvalverwerker Omrin ervoor dat we minder fijn restafval hebben. Dit is fijn voor onze te betalen afvalstoffenheffing. Succes voor het college? Nee. Want tot nu toe heeft het college niets gedaan vermindering te stimuleren.

En hier wringt de schoen: Omrin innoveert, daardoor hebben we een voordeeltje bij de afvalbelasting. Dat Omrin de tarieven in de toekomst verhoogt vanwege de gedane investeringen is voorspelbaar, daarom is nu minder restafval produceren nog belangrijker. Hoe en wat wij zelf kunnen doen blijft onduidelijk. Straks ontbreken twee jaar lang beleid en maatregelen met nadelige financiële gevolgen voor onze portemonnee. Maar ja college, dat is dan zeker de schuld van Omrin die de prijzen verhoogt ?

Het had de wethouder gesierd als hij, tegelijk met de kleine positieve resultaten over het restafval, gesproken had over de risico’s wegens het uitblijven van maatregelen. Waarna kunnen de inwoners het HELE afval-verhaal kunnen lezen in de lokale media.

 


Door: Ingezonden door Jacinta Floor