Praktijklessen SVO bij Spruit: studenten leren van chef-kok

20 November 2020, 10:35 uur
Lokaal
mainImage
Ingezonden

Voor mbo-scholen is de coronatijd een logistieke uitdaging. Er mogen niet teveel studenten tegelijk aanwezig zijn en het onderwijs moet op anderhalve meter afstand plaatsvinden. Voor de horeca is corona een ramp, want zij moeten hun deuren sluiten. SVO vakopleiding food en restaurant SPRUIT in Barendrecht zagen een kans en sloegen de handen ineen. Studenten van SVO volgen in het leegstaande restaurant gastlessen, verzorgd door de chef-kok van SPRUIT en een SVO-docent.

Voor SVO is het in de coronatijd continu schipperen. De vakopleider wil haar mbo-opleidingen zoveel mogelijk door laten gaan, maar moet tegelijk rekening houden met strenge coronamaatregelen. Dat betekent dat er minder studenten tegelijk op een locatie aanwezig mogen zijn. Bovendien moeten ze voldoende afstand kunnen houden. “Een belangrijk onderdeel van ons onderwijs zijn de praktijklessen”, zegt Rinus de Rijder, onderwijsmanager van SVO. “Om die veilig te organiseren hebben we meer ruimte nodig dan onze locaties bieden. We zijn daarom steeds op zoek naar extra ruimte. Nu de horeca weer dicht is, zagen we een mogelijkheid tot samenwerking. Restaurants staan leeg, terwijl wij die locaties goed kunnen gebruiken. Daar komt bij dat horecamensen het normaal gesproken vaak te druk hebben om gastlessen te geven aan onze studenten. Die tijd is er nu wel.”

SVO vond een samenwerkingspartner in horecaondernemer Dennis Boom, die onder andere SPRUIT eten & drinken in Barendrecht runt. Hij stelde zijn restaurant én chef-kok beschikbaar. Studenten van de voltijds mbo-opleiding Generation Food, die studenten opleidt tot de foodprofessionals van de toekomst, volgen bij SPRUIT gastlessen. Die worden verzorgd door de chef-kok van SPRUIT en een trainer/docent van SVO.

Creatieve oplossing

“Met deze oplossing slaan we meerdere vliegen in één klap”, zegt De Rijder. “Het onderwijs voor onze studenten kan gewoon doorgaan en wij hebben meer ruimte om de lessen op onze andere locaties te organiseren. De studenten krijgen bovendien les van een ervaren vakman. Ook nog eens in de praktijksituatie, wat het extra leerzaam maakt. De chef-kok kan zijn kennis en expertise delen en de horecaondernemer houdt zo een medewerker aan het werk. Hij verdient bovendien wat bij. Dat is zeer welkom in deze tijden. Het is een mooi voorbeeld van kansen zien en elkaar helpen in een moeilijke tijd. Corona dwingt ons om samen tot creatieve oplossingen te komen.”

SVO leidt vakmensen op voor slagerijen, visspeciaalzaken, groentespeciaalzaken, poelierbedrijven, supermarkten, industriële voedingsbedrijven en out of home-bedrijven,  waaronder restaurants, foodserviceketens, cafetaria’s en andere foodservicebedrijven. SVO biedt mbo-opleidingen van entree-niveau tot en met niveau 4, voor functies van medewerker tot manager, en een breed aanbod van vak- en vaardigheidstrainingen. Naast de BBL-opleidingen biedt SVO op vijf locaties een voltijd mbo-opleiding aan: Generation Food, dé opleiding tot de foodprofessional van de toekomst. Goed opgeleide medewerkers bepalen het succes van een foodbedrijf, deze vakmensen maken uiteindelijk het verschil. En SVO helpt hen dat verschil te maken.