Overlast scooters in Barendrecht groeit; handhaving blijft uit

24 October 2022, 12:34 uur
Lokaal
mainImage
PR
De hoek Derde Barendrechtseweg/Hooijmeijerlaan in Barendrecht.

De overlast van deelscooters neemt in Barendrecht alleen maar toe. Een bewijs is deze foto, genomen afgelopen weekeinde, van de hoek Derde Barendrechtseweg/Hooijmeijerlaan waar maar liefst zeven scooters van Go Sharing op een smalle stoep stonden geparkeerd. Het was onmogelijk deze voertuigen over het trottoir te passeren. De klachten hierover nemen toe, maar handhaving heeft volgens de gemeente geen prioriteit!
 
Wethouder Dirk Vermaat beloofde in de gemeenteraad in mei al hiertegen te gaan optreden. Hij was in gesprek met de twee deelscooters aanbieders in Barendrecht, Felyx en Go Sharing deze overkast. Vooral de voertuigen van de laatste aanbieder staan overal hinderlijk opgesteld. Maar alle goede bedoelingen van Dirk Vermaat ten spijt leiden zijn inspanningen tot niets. Erger nog, de overlast lijkt alleen maar groter te worden. De Barendrechtse inwoners ergeren zich kapot aan de scootertereur, maar gehandhaafd wordt er zes maanden na de toezeggingen van de wethouders nog steeds niet.
 
''De gebruikers van deelscooters kunnen op twee manieren beboet worden. Ze kunnen beboet worden door Go Sharing en Felyx. Dat gebeurt als er bij de aanbieders klachten en meldingen binnen komen of als ze tijdens de steekproef constateren dat scooters verkeerd zijn geparkeerd.  De andere manier is dat de deelscooters bekeurd worden zoals andere voertuigen ook bekeurd worden. In het geval dat deelscooters gevaarlijk geparkeerd staan kunnen handhandhavers van de gemeente en politie een bekeuring uit schrijven. Door zowel de gemeentelijke handhavers als de politie is aangegeven dat handhaving op foutgeparkeerde scooters geen hoge prioriteit heeft'', aldus Vermaat in een brief aan de raad.

De gemeente Barendrecht Barendrecht wil nu in vier stappen dit probleem proberen aan te pakken. In januari 2023 komt er een vergunningsstelsel. Hiermee wil de gemeente tegen de twee aanbieders Felyx en Go Sharing effectiever optreden tegen de overlast. De gebruikers van de scooters zijn bij de gemeente namelijk niet bekend. Verder komt er een pilot met parkeervakken voor de scooters en moet het aantal scooters in Barendrecht terug van 1 per 25.000 inwoners. Dat betekent maximaal 200 deelscooters in Barendrecht.
 
Het principe van een deelscooter is simpel: met een app op je telefoon meld je jezelf aan bij de dienst en met diezelfde app haal je de dichtstbijzijnde scooter van het slot waarna je ermee van A naar B kan rijden. Je betaalt vervolgens voor de gereden afstand. Alleen bij dit concept is nooit nagedacht over het stallen van de scooters. In heel Nederland – niet alleen in Barendrecht - is dit een drama.