Oud-voetballer en Barendrechter Da Silva nu verdacht van omkoping

23 January 2023, 16:06 uur
Lokaal
mainImage
ANP

De Barendrechtse oud-profvoetballer en ex-international David Mendes da Silva wordt behalve van het binnensmokkelen van cocaïne ook verdacht van het omkopen van Schipholmedewerkers en medewerkers van het containervervoer bedrijf Hamburg Süd in de Rotterdamse haven. Hij heeft ze volgens de officier van justitie steekpenningen betaald. Dit zei de aanklager maandag in de rechtbank in Rotterdam.

De voormalige profvoetballer werd begin augustus op zijn veertigste verjaardag opgepakt in een onderzoek naar verdovende middelen. Hij wordt in eerst instantie verdacht van de invoer van drie partijen cocaïne, in totaal 1584 kilo.

Maandag kwam er een nieuwe verdenking bij. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem ook voor voorbereidingshandelingen voor de invoer van drugs. Het OM zegt te beschikken over ontsleutelde berichten uit de gekraakte berichtendienst Sky ECC. Volgens het OM heeft Mendes da Silva deelgenomen aan groepschats over de drugsinvoer. Dat ontkent hij. Verder heeft hij volgens het OM medewerkers van Schiphol of een bedrijf werkzaam op Schiphol geld geboden in ruil voor informatie.

De advocaat vraagt de rechtbank om het voorarrest van zijn cliënt op te heffen. Hij wil dat de rechtbank in deze zaak wacht op de antwoorden van de Hoge Raad of gehackte 'cryptotelefoons' gebruikt mogen worden als bewijs. Het OM verzet zich daartegen en wil de zaak komend voorjaar inhoudelijk behandelen.

Mendes da Silva debuteerde in 2000 in de hoofdmacht van Sparta. De geboren Rotterdammer met Kaapverdische roots speelde daarna voor Ajax, NAC Breda, AZ, Red Bull Salzburg en Panathinaikos en sloot zijn carrière op 34-jarige leeftijd in 2017 af bij Sparta. Met AZ vierde hij in 2009 de landstitel in Nederland, bij Red Bull Salzburg pakte hij de Oostenrijkse 'dubbel'. Hij debuteerde bij Oranje in februari 2007 in de wedstrijd tegen Rusland. Mendes da Silva kwam zeven keer uit voor het Nederlands elftal.


Door: ANP