Motie hoge nood van SGP/CU verworpen; Barendrecht niet inclusief

22 February 2023, 17:04 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad / Rene Dons

De motie 'hoge nood' van de SGP/ChristenUnie heeft het dinsdagavond in de gemeenteraad niet gehaald. Alle partijen waren voorstander om Barendrecht iets openbaar toilet vriendelijker te maken, maar de EVB wilde niet mee. Tina Jakoeb van de PvdA Barendrecht hield een lang pleidooi voor betere faciliteiten. Zij mist in Barendrecht de mogelijkheden om in een straal van enkele honderden meters naar een openbaar toilet te gaan. ''Onze gemeente staat op plek 206 van 344 als het gaat om toiletvriendelijke gemeenten. Los van deze notering op de lijst, ikzelf, vrienden en familieleden hebben vaak genoeg mogen meemaken dat er geen toilet beschikbaar was op momenten dat we uit huis waren. Om dan nog maar te zwijgen over mensen die hun huis niet uit kunnen gaan wegens bijvoorbeeld een blaas- of darmziekte wetende dat voldoende voorzieningen ontbreken'', aldus Jakoeb.

''Gemeente Barendrecht wil graag inclusief zijn. We willen dat iedereen kan deelnemen aan onze samenleving? Met een plek 206 op de ranglijst, gaan wij niet inclusiever worden voor onze inwoners. Sterker nog, wij sluiten mensen zelfs uit. De PvdA vindt dat onze gemeente simpelweg hierin te kort schiet. Ik heb in minder welvarende landen gezien dat het anders kan, dat in een straal van 500 meter er altijd een toilet beschikbaar was. Ik heb gezien dat winkels zodanig ingericht worden dat daar gelegenheid is om gebruik te maken van een toilet. Ik weet dat er veel meer mogelijk is dan wat wij als gemeente leveren. Want aan het einde van de dag, maakt het niet of we nu koning, keizer of admiraal zijn, poepen en plassen doen wij immers allemaal''.

Wethouder Dirk Vermaat ontraadde motie. Hij ziet het wel als een opdracht om Barendrecht openbaar toilet vriendelijker te maken. De ranglijst toiletvriendelijkste gemeenten vindt Vermaat een commercieel gedrocht. ''Je kan bij die partijen pakketten kopen en dan krijg je punten, waardoor je hoger op de ranglijst scoort. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Vermaat kijkt wel naar commerciele partijen die hun toilet beschikbaar willen stellen. Of de gemeente daarvoor een vergoeding wil betalen is niet duidelik. Het Kruispunt wordt door de gemeente als openbaar gebouw gezien met dus ook openbare toiletten. Maar die reinigingskosten komen geheel voor de vijf huurders en die vinden dat de gemeente ook een bijdrage daarin zou moeten leveren. Per dag zou het om een extra schoonmaakronde van de toiletten te gaan en dat wordt nu geheel door de huurders betaald.