'Moskee op bedrijventerrein Bijdorp is in strijd met bestemmingsplan'

26 March 2025, 11:30 uur
Lokaal
mainImage
PR

De komst van een moskee in het pand aan het Bijdorpplein in Barendrecht, waar nu notariskantoor Bijdorp is gevestigd, is in strijd met het bestemmingsplan. Dat bevestigde wethouder Lennart van der Linden dinsdagavond tijdens de raadsvergadering op vragen van VVD’er Cees Schaap en Erik de Visser van de EVB. De gemeente heeft inmiddels contact gehad met de initiatiefnemers van het Islamitisch Centrum Barendrecht die woensdagochtend al de bijna de beoogde 750.000 euro bij elkaar heeft. Het andere deel van de koopsom komt van een andere Islamitische stichting. Het pand wordt gekocht van Nirafa BV, dat het in 2021 voor 2.178.000 euro in bezit kreeg en het nu dus eigenlijk zonder winst doorverkoopt. Of er ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst komen, is onbekend.
 
Het pand zou de eerste moskee in Barendrecht moeten worden, maar er wordt ook al gesproken over een Islamitisch centrum met een gebedsruimte. Volgens de initiatiefnemers zouden zij zich dan wel in het bedrijventerrein Bijdorp kunnen vestigen, maar daar is de wethouder Lennart van der Linden het niet mee eens. ''De gemeente bepaalt de spelregels van de ruimtelijke ordening. Wat er op neer komt wat waar komt. Waar we woningen toestaan, waar we bedrijven toestaan en waar we meerdere activiteiten toestaan. Die spelregels liggen vast in ruimtelijke plannen. Voorheen bestemmingsplannen, tegenwoordig omgevingsplannen. Op de locatie waarover nu over wordt gesproken, bedrijventerrein Bijdorp, is de bestemming volgens de gemeentelijke beleidsplannen: Bedrijfsactiviteiten van categorie 1, 2 en 3, bedrijfsgebonden kantoren tot een oppervlakte van maximaal 250 m2 en productie-gebonden detailhandel. Een moskee, een gebedshuis of een kerk zijn op basis dit omgevingsplan nu niet toegestaan. Deze activiteiten vallen namelijk onder de bestemming maatschappelijk – religie’’, aldus Van der Linden.

‘’Als initiatiefnemers de bestemming willen wijzigen, dan hangt daar een zorgvuldige procedure aan vast, waarbij wordt getoetst op onder andere verkeersaspecten, externe veiligheid, maar ook op participatie. Het is aan initiatiefnemers om al deze zaken te onderbouwen. De gemeente toetst dit en maakt daarbij gebruik van externe adviezen, zoals bijvoorbeeld van de veiligheidsregio’’.
 
De wethouder benadrukte dat er aan de initiatiefnemers, één daarvan stond drie jaar geleden op de verkiezingslijst van de EVB en dat maakt dit dossier voor de Barendrechtse partij extra vervelend, geen toezeggingen zijn gedaan. ''Het college is sinds afgelopen weekend bekend met dit initiatief op deze locatie. Wij baseren ons daarbij, net als u, op de publieke aankondigingen die zijn gedaan. Als u ons nu vraagt om dit initiatief te beoordelen, dan is dat eigenlijk niet goed mogelijk. Er ligt namelijk geen aanvraag of plan bij ons''.

Geen partij
''Het enige dat we dus kunnen doen is dit initiatief beoordelen op basis van publiek bekende informatie. Dat wat is aangekondigd. Dus een moskee met regionale uitstraling, voor Barendrecht, Rhoon en Groot IJsselmonde. Dit valt, zoals eerder aangegeven, niet onder de bestemming bedrijfsactiviteit en past dus niet binnen het huidige bestemmingsplan. Voor een gedetailleerde en zorgvuldige beoordeling is meer informatie nodig vanuit de initiatiefnemers. Die zijn – voor zover wij het nu beoordelen – nu druk bezig met het bij elkaar krijgen van financiering voor de aankoop van een pand. Dat is verder iets van de vrije markt en daar is de gemeente geen partij in’’, besloot Van der Linden.