Wmo-raad: stel sociaal-maatschappelijke doelen centraal in omgevingsvisie en accommodatieplan
Huisvestingsprojecten van Gemeente Barendrecht worden nog te vaak geïsoleerd aangepakt, terwijl brede sociaal-maatschappelijke leidend zouden moeten zijn. Dat zegt voorzitter Arend Wesdijk van de Wmo-raad naar aanleiding van diverse adviezen over herhuisvesting in Barendrecht. De Wmo-raad is onder meer betrokken bij Borgstede, het gebouw ‘EduDelta’ aan de Dierensteinweg en het cultuurbeleid.
De Wmo-raad adviseert om niet alleen in kaart te brengen welke huisvestingsopgaven de gemeente de komende jaren heeft, maar deze vooral naast de sociaal-maatschappelijke doelen van de gemeente te leggen. “Zo kan de huisvesting van maatschappelijke organisaties en inwoners bijdragen aan doelen als het tegengaan van sociaal isolement,” stelt Wesdijk. “Toen ik als maatschappelijk werker in Utrecht werkte, vertelde een oudere dame het treffend. Haar man was al enige tijd overleden en ze woonde in een seniorencomplex. ‘Het is zo stil in huis. En als ik dan naar buiten kijk, zie ik hooguit twee andere senioren doodstil op een bankje zitten,’ zo vertelde de dame mij. Ze willen niet allemaal in een stille omgeving wonen en ze houden ook niet allemaal van bingo.”
Andere kansen ziet Wesdijk in de huisvesting voor beschermd wonen en bijvoorbeeld het combineren van de kooklessen aan de Dierensteinweg met een wijkrestaurant. “Het zijn vaak de kleine, gewone ontmoetingen en interacties die belangrijk zijn. Die kun je stimuleren door de manier waarop we met onze ruimte omgaan.”