Lengkeek: EVB-artikel bevat onjuistheden en is onvolledig

1 June 2023, 17:37 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad
Johan Lengkeek (CDA).

Johan Lengkeek, fractievoorzitter van het CDA, wil niet inhoudelijk reageren op de beschuldigingen van de EVB vandaag in een nieuwsartikel over de integriteitskwestie in 2020 rond Lennart van der Linden. De EVB denkt dat de vier raadsleden van het CDA toen een klacht tegen Van der Linden hebben ingediend.
 
‘’Het artikel bevat onjuistheden, is onvolledig en er rust geheimhouding op deze zaak. Ik zou de wet overtreden als ik er iets over zeggen Wel kan ik kwijt dat ik het bij de burgemeester heb neergelegd en dat hij morgen (vrijdag) de raadsleden per brief zal informeren’’, aldus Lengkeek.
 
Lennart van der Linden werd in 2020 als raadslid en fractievoorzitter van de EVB beschuldigd van niet integer handelen. Hierover is in de raad een debat gevoerd. Aan de basis van dit debat lag een onderzoeksrapport dat was opgesteld in opdracht van toenmalig burgemeester Jan van Belzen. Dit onderzoek heeft maanden geduurd, vond in het geheim plaats en kostte ca € 20.000. De reden voor dit onderzoek – zo heeft burgemeester Van Belzen altijd verklaard – was een melding die tegen Van der Linden was gedaan. Naar zijn zeggen door een viertal personen. Aan deze melders heeft Van Belzen destijds geheimhouding beloofd. Zij mochten succesvol melden. Zonder dat ze zich bekend hoefden te maken.

De afgelopen tijd werd volgens de EVB echter duidelijk wie die aangevers waren. Namelijk de vier leden van de toenmalige fractie van het CDA. ;;De fractievoorzitter die dat in het debat van 20 oktober 2020 glashard ontkende, bleek aantoonbaar te hebben gelogen. Bovendien hadden hij en zijn fractie eigenlijk niet mogen meestemmen tijdens dit debat. Ze waren immers via hun anonieme melding degenen die de kwestie waren gestart. Het CDA speelde dus – naar nu blijkt – niet alleen officier van justitie, maar ook maar gelijk voor rechter. Zonder dat iemand het wist. Van de toenmalige CDA-fractie zijn de heren Johan Lengkeek en Arno Schippers ook nu nog altijd actief. Deze hele gang van zaken neemt EVB deze twee CDA’ers kwalijk’’, aldus de EVB.
 
Lengkeek sluit niet uit dat de berichtgeving van de EVB te maken heeft met het jubileumboek (van auteur jan Dijkgraaf) dat binnenkort over 10 jaar EVB verschijnt.