Late tegentreffer van AFC kost Barendrecht de koppositie

22 September 2024, 12:12 uur
Lokaal
Digitaal Dagblad

Barendrecht heeft zaterdag genoegen moeten nemen met een puntendeling in Amsterdam. Tot diep in blessuretijd zag het er naar uit dat de rood/witten de drie punten konden meenemen uit de hoofdstad, maar de meegekomen AFC-keeper Van Zetten gooide roet in het eten door in de 97e minuut 2-2 te maken. De tegentreffer in blessuretijd kostte Barendrecht de koppositie, want de ploegen boven de rood/witten verspeelden ook punten. Toch is de vierde plaats op de ranglijst nog steeds een prima klassering, met 13 punten uit 6 wedstrijden.

In Amsterdam moest Barendrecht het stellen zonder Timo de Graaf. De centrale verdediger had nog teveel last van een hoofdblessure die hij vorige week opliep in de thuiswedstrijd tegen ADO ’20, en werd daarom vervangen door Wouter Vermeer die naast aanvoerder Danny Monster in het verdedigingshart plaatsnam.

Na een aftastend begin was de eerste mogelijkheid op sportpark Goed Genoeg voor Barendrecht: na 17 minuten kon Joey Jongman het van afstand proberen, maar zijn inzet ging over. Ook thuisploeg AFC mocht even later voor het eerst aanleggen, maar ook de inzet van Jesse ging over het doel.

Het was voor AFC wel het startsein om de druk op het Barendrecht-doel op te voeren. De Amsterdammers kregen na een halfuur via Klopper een beste kans, maar de middenvelder wist een voorzet vanaf links niet binnen te schuiven. Vier minuten later was het alsnog raak. Wouter Vermeer kopte een voorzet ongelukkig richting zijn eigen doel en zag de bal via de lat terug het veld in stuiteren, waar De Mooij er namens AFC als de kippen bij was om de 1-0 tegen de touwen te koppen.

Barendrecht had het in het restant van de eerste helft lastig, al kwam AFC qua kansen niet verder dan een artistieke omhaal van Jesse die ruim naast het doel ging. Een minuut voor de rust stichtten de rood/witten toch weer eens zelf gevaar: uit een corner kopte Wouter Vermeer op doel, maar de inzet van de verdediger miste kracht. Barendrecht ging daarom met een 1-0 achterstand de rust in.

Na de onderbreking begon AFC scherp aan het tweede bedrijf. Ineens liet de Barendrecht-defensie zich een paar keer achter elkaar verrassen door de rappe voorhoede van de Amsterdammers. De kopbal van de helemaal vrijstaande De Mooij verdween nog over het doel, maar even later had  Jesse de 2-0 op zijn schoen. De aanvaller slalomde zelfs voorbij Barendrecht-keeper Van der Meer, maar schoot vervolgens nonchalant in het zijnet van het lege doel. Barendrecht ontsnapte daarmee dus aan een ruimere achterstand.

Even later was het zomaar raak aan de andere kant. Een voorzet van Drexhage werd door de AFC-defensie niet goed verwerkt, waarna Serghini sneller bij de bal was en na goed doorzettende 1-1 achter de doelman frommelde. Een beetje fortuin kon Barendrecht zich na de enorme kans vlak daarvoor niet ontzeggen, maar de stand was weer gelijk getrokken.

De gelijkmaker gaf Barendrecht het vertrouwen dat in de eerste paar minuten van de tweede helft even verdwenen leek. Ineens deden de rood/witten niet meer onder voor het sterk gestarte AFC en ontstond er een gelijkopgaande strijd, die vooral op het middenveld werd uitgevochten. Van der Meer moest wel redden op een hard schot van de thuisploeg, terwijl Bram de Bruin even later net te hoog mikte bij zijn poging het AFC-doel onder vuur te nemen.

Met nog 20 minuten op de klok kwam Barendrecht op voorsprong. Joey Jongman kopte een opnieuw ingebrachte corner goed door naar de tweede paal, waar Tren Drexhage de Bongerdbewoners naar een 2-1 voorsprong schoot. In die fase van de wedstrijd was die tussenstand niet eens zo onverdiend te noemen, want Barendrecht kreeg steeds meer grip op AFC. Vlak na de treffer kreeg Barendrecht opnieuw een mogelijkheid toen Joey Jongman werd vrijgespeeld in het strafschopgebied, maar de voorzet van de routinier werd geblokt.

Met drie verse krachten probeerde AFC het tij nog te keren, maar Barendrecht gaf nauwelijks ruimte weg. Hoewel de thuisploeg het initiatief in het laatste kwartier overnam, leek Barendrecht de overwinning in Amsterdam over de streep te kunnen trekken. Pas diep in blessuretijd ging het alsnog mis. AFC mocht een vrije trap nemen halverwege de helft van Barendrecht, en stuurde keeper Van Zetten mee naar voren. De doelman bleek in de 97e minuut de ontbrekende schakel voor de Amsterdammers, door van dichtbij alsnog de 2-2 binnen te schieten.

Barendrecht probeerde het na de aftrap zelfs nog een keer, maar had geen geluk toen een laatste doelpoging van De Bruin door een AFC-verdediger van de lijn werd gekopt. Het bleef daardoor bij 2-2, een resultaat dat gezien het wedstrijdbeeld misschien wel terecht was, maar vanwege de late tegentreffer toch tot een zure nasmaak leidde bij Barendrecht.