We leven in een samenleving waarin gebruik steeds vaker bezit vervangt. Zo gaat het met films, series en muziek, maar die ontwikkeling vindt ook plaats op het gebied van vervoer. Vorige maand vond de introductie van deelscooters plaats in Barendrecht. Een duurzaam concept, dat de gemeente omarmt. Klimaatverandering vraagt immers om een nieuwe balans én aanpak in de verschillende vormen van vervoer. Deelmobiliteit speelt hierin een belangrijke rol. De scooters rijden op groene stroom en dragen daarmee bij aan de vermindering van het vervuilende broeikasgas CO2. Ze zorgen echter ook voor een vervuiling van het Barendrechtse straatbeeld, omdat gebruikers deze scooters overal maar neerzetten.
Voor het laten slagen van het concept is het uiteraard ook belangrijk om de deelscootersystemen, die worden aangeboden door Felyx en GO Sharing, op de juiste manier te gebruiken. Hoe werkt het? Door gebruik te maken van de app van de aanbieder van de deelscooters kan een huurder direct een scooter vinden in zijn of haar omgeving. De huur van de scooter wordt per minuut betaald. De huurder kan zich vervolgens verplaatsen van A naar B, zonder last van vertragingen of andere vervoersproblemen. Eenmaal aangekomen dient de e-scooter volgens bestaande wet- en regelgeving geparkeerd te worden en op slot te worden gezet door de rit in de app af te melden.
Melding doen
De e-scooters dienen geplaatst te worden op de daarvoor aangeven locaties, die zichtbaar zijn in de apps van de aanbieders. De geparkeerde e-scooter mag de doorgang niet belemmeren. Treft u een geparkeerde e-scooter aan op een locatie waar dat niet mag dan kunt u direct contact opnemen met de aanbieders Felyx of GO Sharing. Als u een melding doet dan wordt dit binnen 24 uur opgepakt door de aanbieders, zo is de afspraak. Eventuele meldingen die bij de gemeente binnenkomen, worden direct doorgezet naar de aanbieders.
Overige verkeersonveilige situaties
Heeft u te maken met andere situaties in het verkeer die u als on-veilig ervaart? Meld dit dan bij de gemeente.