Met zo'n tweeduizend sociale huurwoningen in de gemeente Barendrecht leveren Patrimonium, Wooncompas en Havensteder een grote bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave in de gemeente. Deze heeft de opgave om flink door te bouwen aan betaalbare woningen, bijvoorbeeld in de Stationstuinen en in Oud-Barendrecht. Provincie Zuid-Holland vraagt dat ook van u en heeft aan de gemeente de opdracht meegegeven toe te werken naar ten minste 30% aan sociale woningvoorraad. Maar deze plannen komen op losse schroeven te staan.
Nog maar vier maanden geleden, in december 2024, maakten woningcorporaties en gemeenten Nationale Prestatieafspraken (NPA) met minister Mona Keijzer over ons volkshuisvestelijk presteren. ''Ook wij zetten ons in om maximaal invulling te geven aan deze prestatieafspraken en woondeals in de gemeenten waar wij actief zijn. Als woningcorporaties zijn we met de gemeente op dit moment bezig om invulling te geven aan de beschikbaarheid
van meer sociale huurwoningen in Barendrecht, te weten duizend sociale huurwoningen in de Stationstuinen en driehonderd sociale huurwoningen in Oud-Barendrecht. Begin april zagen onze nieuwste interne berekeningen ter voorbereiding op de begroting 2026 er nog positief uit. Echter, met de voorjaarsnota besloot de coalitie om eenzijdig alle afspraken in de prullenbak te gooien, met alle gevolgen van dien'', aldus de drie woningcorporaties in een brandbrief aan de Barendrechtse gemeenteraad.
In de Nationale Prestatieafspraken is afgesproken dat woningcorporaties jaarlijks een huurverhoging kunnen doorvoeren om volkshuisvestelijk te kunnen blijven investeren. De coalitie besloot in de voorjaarsnota echter om twee jaar lang de huren te bevriezen. Dat klinkt leuk en sympathiek voor huurders, maar de gevolgen zijn desastreus. Huurders en vooral woningzoekenden zijn de dupe. Voor uw beeld: voor de corporaties in onze woonregio betekent een huurbevriezing €5 miljard minder investeringsruimte. Dat staat gelijk aan 17.500 nieuwbouwwoningen of 144.000 verduurzaamde woningen die niet gerealiseerd kunnen worden.
Een huurbevriezing van twee jaar heeft dus ook ingrijpende gevolgen voor de volkshuisvestelijke opgave in Barendrecht. ''Met deze brief brengen we de gevolgen van de landelijke politieke ontwikkelingen en de consequenties daarvan voor uw inwoners expliciet onder de aandacht. Kies ook voor onze
huurders, uw inwoners, die structurele hulp nodig hebben en tegen deze generieke maatregelen die alle investeringsruimte wegvagen. De kern van volkshuisvesting is balans: tussen betaalbaarheid en beschikbaarheid, tussen vandaag en morgen. We roepen u op zich hierbij aan te sluiten door ook uw mogelijkheden te benutten om een tegengeluid te laten horen, in uw partij en/ of de media'', aldus Patrimonium, Wooncompas en Havensteder.