Historicus Frank van Riet signeert bij de ReadShop Barendrecht

18 October 2022, 19:35 uur
Lokaal
mainImage
ReadShop
Frank van Riet.

Historicus Frank van Riet signeert zaterdag 29 oktober 2022 zijn net verschenen boek, De Dordtse Affaire (€ 27,95) bij de ReadShop op de Middenbaan in Barendrecht. Vervolging, verzet en verraad in en rond Dordrecht, een veelbesproken boek over een affaire die nog altijd voortwoekert. De sessie duurt van 13:00 -14:00 uur. Toegang vrij.

Over het boek:
Op een aanzienlijk deel van de Dordtse bezettingsgeschiedenis rust al vanaf de bevrijding in 1945 een taboe. Was politieman Harry Evers een oorlogsmisdadiger of speelde hij juist een heldenrol in het verzet? Historicus Frank van Riet raakte tijdens zijn promotieonderzoek geïntrigeerd door de bezettingsgeschiedenis van Dordrecht, en besloot de affaire te onderzoeken om de vele onbeantwoorde vragen te beantwoorden. Van Riet komt na 80 jaar met opzienbarende ontdekkingen en conclusies.

Het verleden leeft na al die jaren nog steeds voort en liet in en buiten Dordrecht diepe sporen na. Drie Dordtse mannen van de politieke politie groeiden uit tot beruchte handlangers van de bezetter. Een van hen, Harry Evers, zou een dubbelspel hebben gespeeld. Terwijl hij in diverse kringen bekend stond als een fanatiek Jodenjager en oorlogsmisdadiger, zou Evers op ingenieuze wijze hebben samengewerkt met de top van de illegaliteit. 

Omdat deze top Evers tot het bittere einde steunde, kon hij na de bevrijding schijnbaar moeiteloos het uniform van de Binnenlandse Strijdkrachten aantrekken. Hij werd zelfs hoofd van het plaatselijke Bureau Nationale Veiligheid, terwijl zijn directe collega’s in interneringskampen werden opgesloten.  De verschillende groepen binnen de Dordtse illegaliteit raakten tot op het bot verdeeld. Al tijdens de bezetting en ook daarna ontstond een blijvende en onoverbrugbare kloof.

Dit boek probeert de vele onbeantwoorde vragen te beantwoorden. Aan welke kant stond Evers? Waarom bleef de top van de illegaliteit hem tot het bittere eind steunen? Wist hij te veel over een interne machtsstrijd of over andere zaken rond de illegaliteit die het daglicht niet konden verdragen? Hoe konden de drie Dordtse politiemannen uitgroeien tot beruchte en gevreesde handlangers van de bezetter? Waren zij representatief voor het hele Dordtse politiekorps of behoorden zij tot de uitzonderingen?

Door gebrek aan een diepgaand historisch onderzoek in het verleden waren deze vragen nooit eerder beantwoord. Er leek sprake te zijn van een heuse ‘Dordtse affaire’, die diep was weggestopt en waar nagenoeg niemand meer aan herinnerd wilde worden. De gebeurtenissen die in Dordrecht tot deze affaire leidden, vertonen dezelfde kenmerken als andere spraakmakende affaires waarmee Nederland na de bevrijding te maken kreeg, zoals de Velser affaire en de affaires Sanders, Weinreb en Menten. Onderzoek wees uit dat er zelfs een direct verband bestond tussen enkele affaires.

Frank van Riet toont met De Dordtse affaire dat er nog altijd sprake is van een open wond die, zelfs na vele jaren, niet wil helen.