In de huidige tijd van bezuinigingen vanuit het rijk, waarin de financiële middelen voor lokale sport in toenemende mate merkbaar onder druk komen te staan, wordt de noodzaak om de bestuurders van onze sportclubs adequaat te trainen, begeleiden en op te leiden steeds belangrijker. Hoewel sport op lokaal, regionaal en nationaal niveau aanzienlijke sociale en gezondheidsvoordelen biedt, dreigen deze voordelen in gevaar te komen door de afnemende financiële steun van de overheid. En eerlijk gezegd is dit niet alleen merkbaar door de aangekondigde bezuinigingen op sport, maar ook gezien de geringe belangstelling voor sport op lokaal niveau door de lokale politiek.
Juist in deze tijd is het van essentieel belang dat bestuurders van onze sportverenigingen de kennis en vaardigheden bezitten om onze clubs niet alleen overeind te houden, maar ook te laten floreren in een uitdagend economisch klimaat. Als het bijvoorbeeld een doel is je kinderen los te laten is het van evident belang dat ze toegerust zijn bekwaam de uitdagingen van de samenleving aan te gaan, dit gaat dus ook op voor een lokale overheid die onze sportclubs meer en meer loslaat terwijl er tegelijkertijd enorm veel eisen worden gesteld aan onze lokale en regionale sportbesturen.
In 4 punten:
1. De toenemende verantwoordelijkheden van sportclubbestuurders
Het leiden van een sportvereniging is allang niet meer alleen een kwestie van het op een blocnote den later pc regelen van wedstrijden en het beheren van faciliteiten, dit romantische beeld wat misschien nog bestaat in de hoofden van enkelen onder ons is allang achterhaald. Als bestuurders staan wij tegenwoordig voor complexe vraagstukken, variërend van financiële planning en fondsenwerving tot ledenbinding en vrijwilligersmanagement. We hebben te maken met wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, inclusiviteit en duurzaamheid. Daarnaast wordt van ons als bestuurders verwacht dat wij innovatieve oplossingen vinden om de continuïteit van hun clubs te waarborgen, terwijl subsidies teruglopen en commerciële sponsoring steeds moeilijker te vinden is. Ik zeg, ga er maar aan staan! Veel sportbestuurders doen dit naast hun andere rollen in de samenleving.
Door de bestuurders van onze sportverenigingen te trainen, te begeleiden en op te leiden, kunnen wij effectiever inspelen op deze uitdagingen. Zo worden wij bekwaam in strategisch management, budgettering, vrijwiligersmanagement en risicobeheer. Dit stelt ons als bestuurders beter in staat om onze clubs duurzaam te runnen en de beperkte middelen die beschikbaar zijn, optimaal in te zetten.
2. Het vergroten van zelfredzaamheid en innovatie
In tijden van bezuinigingen is zelfredzaamheid van cruciaal belang. Clubs die afhankelijk zijn van overheidssteun zullen moeten leren om zelfstandig te opereren en dit inzicht dient mede door het de lokale overheid te worden omarmt en proactief te worden gestimuleerd!
Opleidingen voor bestuurders kunnen ons leren hoe wij alternatieve inkomstenbronnen kunnen aanboren, zoals het aangaan van samenwerking met lokale en regionale bedrijven, het ontwikkelen van vernieuwende verdienmodellen of het opzetten van programma’s om de lokale samenleving te betrekken bij onze clubs. Door ons als bestuurders bewust te maken van de kansen die buiten de traditionele financiering liggen, kunnen onze sportverenigingen weerbaarder worden en ons voortbestaan veiligstellen. Dit is een kans en eerlijk gezegd ook een must!
Innovatie speelt hierin een sleutelrol. Als bestuurders moeten wij out-of-the-box kunnen denken, minder intern gericht opereren en weten hoe we technologie kunnen integreren in ons clubmanagement. Denk aan digitale platforms om leden te betrekken, online marketingstrategieën voor het vergroten van het bereik, of geautomatiseerde systemen voor efficiënt beheer. Door onze bestuurders te trainen in deze moderne technieken, kunnen wij onze sportclub relevant houden in een snel veranderende samenleving. En bij een meer en meer loslatende lokale overheid ligt hier volgens mij wel degelijk een heldere verantwoordelijkheid voor het lokale gemeentebestuur.
3. Het waarborgen van de maatschappelijke functie van sportclubs
Onze sportclubs vervullen een onmisbare lokale en regionale en soms landelijke maatschappelijke functie. Wij brengen mensen bij elkaar, bevorderen gezondheid en welzijn en versterken de sociale cohesie! Dit maakt onze sportverenigingen een essentieel onderdeel van het lokale netwerk. In tijden van bezuinigingen, waarin sportinitiatieven dreigen weg te vallen, is het van vitaal belang dat onze bestuurders goed zijn opgeleid om deze maatschappelijke functie te beschermen.
Als goed gemotiveerde en goed opgeleide bestuurders kunnen wij ervoor zorgen dat onze sportclub een veilige en inclusieve omgeving blijft voor iedereen. We leren hoe we beleid kunnen ontwikkelen op het gebied van diversiteit, jeugdontwikkeling en vrijwilligersmanagement. Door als gemeente hierin mede te investeren, stimuleren en mede organiseren behouden wij als sportverenigingen aantrekkingskracht en blijven we toegankelijk voor alle lagen van de bevolking, ongeacht hun sociale of economische achtergrond.
4. Het behoud van sportclubs in economisch moeilijke tijden
Zonder goed bestuur (dus gemotiveerde, goed opgeleiden bestuurders) lopen onze sportclubs het risico om in financiële problemen te komen, wat uiteindelijk kan leiden tot het teruglopen van het aantal betrokken leden en zelfs het sluiten van clubs. Dit zou een verarming zijn voor de gemeentes waarin wij opereren! Door te investeren in de opleiding van onze bestuurders, kunnen clubs financieel gezond blijven en hun deuren openhouden. Indien wij als bestuurders leren hoe we bijvoorbeeld een lange termijnplannen kunnen opstellen, reserves kunnen opbouwen en verantwoord kunnen investeren in faciliteiten en programma’s. Dit alles draagt bij aan het voortbestaan van onze clubs, zelfs in moeilijke tijden.
Conclusie
In een tijd waarin het rijk en vervolgens de gemeentes bezuinigen op sport, is het trainen en opleiden van al onze bestuurders van sportverenigingen van cruciaal belang. Het stelt ons in staat om onze sportclub toekomstbestendig te managen in een uitdagende en complexe samenleving. Door ons als bestuurders de instrumenten te geven om zelfredzaam en innovatief te zijn, kunnen onze sportverenigingen niet alleen overleven, maar ook opnieuw of blijvend bloeien en deze zo wezenlijk belangrijke maatschappelijke functie.
Onderken het harde en toegewijde werken van sportclubbesturen en hun organisatie is mijn oproep aan de lokale en landelijke politiek, kom op voor deze cruciale spil in onze samenleving!
Investeer in de begeleiding en opleiding van onze sportclubbestuurders is geen luxe, maar een noodzakelijke voorwaarde om de enorme toegevoegde waarde van sport in onze samenleving te waarborgen. Dit naast het verbinden van sportverenigingen op lokaal en regionaal niveau om van elkaar te leren en elkaar te inspireren!
Met de juiste opleiding en begeleiding kunnen onze bestuurders de toekomst van onze sportverenigingen veiligstellen, zelfs in een tijd waarin financiële middelen steeds schaarser worden. Sportverenigingen zijn immers te belangrijk voor de gezondheid, het welzijn en de samenhang in onze samenleving om ze verloren te laten gaan.
Door: Willem Booij, voorzitter KV Vitesse