De gemeenteraad van Barendrecht is dinsdagavond akkoord gegaan met de jaarrekening 2024 en de voorjaarsnota 2026. De EVB en PvdA Barendrecht waren bij de behandeling van de voorjaarsnota voor en dat is (20-7) ruim voldoende. De gemeente stevent op een tekort af van 800.000 euro, maar er ligt voor wethouder Lennart Van der Linden nog een stevige opgave om ook dit tekort, dat veel kleiner is dan een paar maanden geleden NOG werd gedacht, weg te werken. De wethouder zal later dit jaar bij de behandeling van de begroting met voorstellen komen. Het meevallende tekort komt vooral door de hulp van de overheid mede door de actie 'raden in verzet'. Hiervoor heeft Tina Jakoeb van de PvdA zich enorm inzet, waarvoor zij dinsdag complimenten kreeg van wethouder Van der Linden.
De andere oppositiepartijen in Barendrecht zijn veel minder positief over het beleid van het EVB-college en de manier waarop met de gemeentelijke gelden wordt omgesprongen. ‘’Wat is het verschil tussen een slechte jaarrekening en een slechte grap? Die grap kun je nog terugdraaien. De cijfers in de jaarrekening staan echter vast’’, begon Cees Schaap van de VVD. ‘’’De jaarrekening 2024 sluit met een plus van 2,3 miljoen euro. Is dat te danken aan het college? Zeker niet! Het resultaat is deels te verklaren door eerdere bezuinigingen onder provinciale druk, incidentele rijksbijdragen, sterk verhoogde lokale lasten en uitgestelde werkzaamheden. Zo is er 2,8 miljoen genomen uit de grondexploitatie Vrouwenpolder, is er 1,2 miljoen overgebleven uit de opvang van Oekraïners. En veel werk is blijven liggen – mede vanwege een (te) jong, onervaren ambtelijk apparaat na het opheffen van de BAR-organisatie’’
Schaap was ook niet te spreken over de voorspellingen voor 2026. ''De voorjaarsnota is beleidsarm, maar ook financieel pijnlijk. Waar andere gemeenten (deels) het ravijnjaar kunnen opvangen, lukt dat Barendrecht niet. En dit ondanks de 4,4 miljoen uit de Meicirculaire. Dus: na dit college de zondvloed? Een fors tekort is er nog steeds, dat alleen kan worden gedicht via lastenverzwaring of bezuinigingen. Of toch maar weer een greep uit de kas? Het College heeft de Raad een omvangrijke lijst bezorgd met daarop mogelijke bezuinigingen van allerlei aard, met de insteek dat de Raad die keuzes zou maken. Voorzitter, het is in eerste instantie aan het College om met concrete voorstellen te komen. Ook als het betekent dat ze minder populaire keuzes moeten maken. Dat gebeurt nu niet. De VVD sluit in ieder geval wel een verdere lastenverzwaring voor de inwoners uit’’.
Schijnzekerheid
“We leven boven onze stand,” zei het CDA in de persoon. De partij verwijt het college dat het structureel meer uitgeeft dan er binnenkomt. “Er wordt geschermd met een sluitende begroting, maar dat is schijnzekerheid. De spaarpot wordt aangesproken alsof het niets is, terwijl er nauwelijks structurele verbeteringen tegenover staan. In 4 jaar tijd zijn de reserves teruggelopen van 57 naar 36 miljoen euro's''.
Het CDA maakt zich vooral zorgen over mogelijke bezuinigingen op het sociaal domein: sportclubs, muziekverenigingen en welzijnsorganisaties. “Juist deze instellingen vormen het hart van onze gemeenschap. Snijden in dit soort voorzieningen raakt de samenleving direct. En dat terwijl deze problemen grotendeels zijn ontstaan door het te ambitieus uitvoeren van het coalitieprogramma van EVB.”
Ook het wijkonderhoud is volgens de partij hard achteruitgegaan. Ondanks eerdere beloften over een schone en verzorgde openbare ruimte, ziet het CDA een ander beeld.
Oproep tot koerswijziging
Het CDA pleit voor een koerswijziging richting verantwoord financieel beleid, samenwerking met buurgemeenten en bestuur met oog voor de samenleving. “We staan aan de vooravond van gemeenteraadsverkiezingen. Het nieuwe college krijgt een zware erfenis. Dan moeten we nú de eerste stappen zetten naar herstel. De lasten mogen niet langer eenzijdig op de samenleving worden afgewenteld''.