Gemeente Barendrecht verdubbelt boetes afvaldump naar 220 euro

10 July 2024, 16:19 uur
Lokaal
mainImage
ANP
Lennart van der Linden: 'Door strengere handhaving, hogere boetes en een hogere pakkans, willen we het aantal naastplaatsingen bij afvalcontainers sterk laten afnemen'.

Het college van B&W heeft de boetebedragen voor afvaldumpingen en naastplaatsingen verdubbeld. Dit moet zorgen voor een afschrikwekkende werking en overtredingen voorkomen. Ook is er gestart met een nieuwe werkwijze waarbij overtreders niet meer op heterdaad betrapt hoeven worden. In heel Barendrecht wordt streng gehandhaafd.

Wethouder Lennart van der Linden (Toezicht & Handhaving): “Een schone en veilige buitenruimte is van groot belang voor een fijne leefomgeving. Door strengere handhaving, hogere boetes en een hogere pakkans, willen we het aantal naastplaatsingen bij afvalcontainers sterk laten afnemen.”

In het verleden werden er alleen boetes uitgeschreven als iemand op heterdaad werd betrapt. Dit heet strafrechtelijke handhaving. Door over te gaan op bestuursrechtelijke handhaving kunnen er ook bij niet-heterdaad situaties boetes worden uitgeschreven bij het aantreffen van onjuist aangeboden huishoudelijke of bedrijfsafvalstoffen. Als bewezen kan worden wie het afval gedumpt heeft dan ontvangt de overtreder een brief met de boete zodat de gemaakte opruimkosten in rekening gebracht worden bij de overtreder. De pakkans wordt daardoor groter. Het afval wordt direct opgeruimd door de handhavers.

De oude strafrechtelijke boete bedraagt 110 euro. De nieuwe bestuurlijke boete wordt 220 euro bij het aantreffen van 1 afvalstuk, 250 euro bij 2 of meer afvalstukken en 280 euro bij 3 of meer afvalstukken. Een afvalstuk is bijvoorbeeld een vuilniszak, doos of ander item wat naast de afvalcontainer is geplaatst.

Inwoners die willen helpen Barendrecht schoon te houden, kunnen naastplaatsingen van afval melden via www.bar-afvalbeheer.nl of door te bellen naar het telefoonnummer 14 0180.