Gemeente Barendrecht niet enthousiast over klimaatburgemeester

25 September 2024, 17:58 uur
Lokaal
mainImage
ANP
De Barendrechtse wethouder Lennart van der Linden.

De Barendrechtse wethouder Lennart van der Linden heeft in een brief aan minister Sophie Hermans zijn zorgen geuit over de opkomst van de klimaatburgemeester. ''Deze functionarissen worden door uw ministerie (voorheen: het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) in elke gemeente middels communicatiecampagnes en uitingen in de lokale media geworven en vervolgens door het ministerie benoemd. Ik ben van mening dat dit beleid onwenselijk is en het functioneren van het lokaal bestuur ernstig kan aantasten. Ik verzoek u dit specifieke beleid op de kortst mogelijke termijn te herzien, bijvoorbeeld door de naamgeving aan te passen'', aldus Lennart van der Linden.

''Doordat er een zoektocht naar een ‘burgemeester’ gaande is, gaan inwoners en volksvertegenwoordigers er ten onrechte vanuit dat de gemeente betrokken is. Dit leidt tot verwarring. Dit merken wij door vragen die wij hierover krijgen van inwoners en volksvertegenwoordigers. Ook vanuit de lokale journalistiek is hier aandacht aan besteed. Klimaatburgemeesters worden geworven via onder andere persberichten vanuit het Rijk. De persberichten voor werving worden gestuurd aan lokale media en op maat gemaakt voor die desbetreffende gemeente. In de meegestuurde berichtgeving wordt geen melding gemaakt van het feit dat het lokaal bestuur hierbij zelf geen enkele rol speelt. Sterker nog: gemeenten worden hierover niet actief geïnformeerd. Wij namen via lokale media kennis van de werving in onze gemeente'' erkent de wethouder.

''Het gebruik van de functienaam ‘burgemeester’ voor andere doeleinden vermindert het formele karakter en de exclusiviteit van het burgemeestersambt, waardoor de uitstraling van het ambt als geheel wordt aangetast. Het hanteren van de naam ‘klimaatburgemeester’ schept een precedent voor een onwenselijke wildgroei aan beleidsburgemeesters. U of uw collega’s zouden kunnen overwegen om in de toekomst nog veel meer ‘burgemeesters’ voor andere specifieke beleidsterreinen aan te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een woningbouwburgemeester, belastingburgemeester of een verkeersburgemeester. Dat zou niet alleen leiden tot een verdere versnippering van verantwoordelijkheden, maar ook tot een verdere verwatering van de rol van de burgemeester als algemeen bestuurder, zoals beschreven in de Gemeentewet''.

Van der Linden: ''De uitvoering van klimaatbeleid zoals vastgelegd in landelijke wet- en regelgeving, wordt voor een belangrijk deel uitgevoerd door gemeenten. Gemeenten hebben daarbij een zekere beleidsvrijheid. Daar gaan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders over. Zij maken beleidskeuzes, bepalen budgetten, prioriteren et cetera. Een klimaatburgemeester kan hier andere opvattingen over hebben. Dat kan zorgen voor spanning, discussie en onduidelijkheid richting inwoners''.