Barendrechts Dagblad | EVB wil andere aanpak megawindturbines Barendrecht
mainImage

EVB wil andere aanpak megawindturbines Barendrecht

15 september 2021, 09:37 uur
Lokaal

Echt voor Barendrecht dient twee voorstellen in om de windturbine strategie van wethouder De Jonge (GroenLinks) te wijzigen. EVB wil ten eerste dat Barendrecht van buurgemeente Hoeksche Waard eist dat vergunningen voor megawindturbines langs de Oude Maas worden ingetrokken. En ten tweede dat de plannen voor het actief realiseren van windturbines tot 250 meter op Vaanplein van tafel gaan.

Fractievoorzitter Lennart van der Linden: “Een meerderheid in de gemeenteraad in Barendrecht heeft zich de afgelopen jaren kritisch getoond over megawindturbines in en om Barendrecht. Het college van B&W gaf tot 2018 invulling aan die kritische koers. Maar nu niet meer.”

Van der Linden wijst op GroenLinks-wethouder Tanja de Jonge, die haast maakt met de realisatie van megawindturbines. Ze wil nieuwe regels niet afwachten, maar actief eigen plannen maken en tegelijkertijd met ontwikkelaars onderhandelen. De Jonge hint daarbij op megawindturbines tot wel 250 meter hoog. Volgens EVB de verkeerde aanpak. “De raad heeft 29 zetels. En GroenLinks, D66 en de PvdA zijn daarin met 4 zetels de enige uitgesproken voorstanders. Een windturbine-kritische gemeenteraad moet daarom bijsturen. En voor een andere aanpak kiezen”, aldus Van der Linden.

In de raadsvergadering van 21 september dient Echt voor Barendrecht twee voorstellen in: de motie intrekkingsverzoek windpark Oude Maas en de motie temporiseren windturbines Vaanplein.

 


Foto: ANP