Barendrechts Dagblad | Een ongeluk zit in een klein hoekje: zo ben je voorbereid
mainImage

Een ongeluk zit in een klein hoekje: zo ben je voorbereid

6 oktober 2020, 10:23 uur
Lokaal

Ongelukken vallen helaas niet te voorkomen, hoe voorzichtig je ook bent. Wél kun je het risico op een ongeval verkleinen. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en tijdig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld. Met deze drie tips ga je zo veilig mogelijk de weg op.
 
1. Verzeker je auto én jezelf
Een WA-verzekering is verplicht. Hiermee ben je verzekerd tegen eventuele schade die je veroorzaakt aan andere mensen en aan goederen. Dit is een basisdekking: als je ook eventuele schade aan jezelf en aan je eigen auto wil dekken, kun je beter kiezen voor WA+ of All Risk.
 
Ook een rechtsbijstandverzekering kan goed van pas komen. Niet verplicht, maar wel verstandig. Als je juridische hulp nodig hebt bij het verhalen van (letsel)schade in het verkeer, bijvoorbeeld. Of bij conflicten over de koop, verkoop, lease of reparatie van je voertuig.
 
Goed om te weten: Met een rechtsbijstandverzekering heb je geen losse rechtshulpdekking meer nodig bij je autoverzekering. Bovendien is deze verzekering geldig als je rijdt, loopt, fietst of vaart.
 
2. Voorbereiden is voorkomen
Als je achter het stuur zit, heb je geen controle over het gedrag van medeweggebruikers. Maar waar je wél controle over hebt, is hoe je op gevaarlijke situaties reageert. Zorg daarom dat je weet wat te doen bij ongevallen, of als je te water raakt.
 
Zo kun je een antislipcursus volgen. Hierin leer je hoe je noodstops het beste uitvoert, hoe je de controle over het wiel behoudt bij achterwielslip, en hoe je kunt remmen en uitwijken op een glad wegdek. Wel zo’n geruststellend idee.
 
Controleer daarnaast ook of er een volledige en werkende veiligheidsset en ehbo-kit in je auto ligt. Hulpmiddelen als een gevarendriehoek, een veiligheidsvest, pleisters en verband zijn een must.
 
3. Ongestoord onderweg
Wees extra voorzichtig op een slecht wegdek. Vooral in deze tijd van het jaar kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan door natte herfstbladeren, regen en een laagstaande zon.
 
Reis daarnaast zoveel mogelijk ‘mono’, ofwel: zonder op je smartphone te kijken. Mensen zijn namelijk slechte multitaskers. Uit onderzoek blijkt dat een op de vier mensen wel eens berichten leest tijdens het rijden. En dat een op de vijf een berichtje terugstuurt. Dit is link: het risico op een ongeluk is dan namelijk zes keer zo groot. Dus of je nu loopt, fietst of in de auto zit: laat je mobiel even links liggen. Het verkeer heeft je volledige aandacht nodig.
 
Hetzelfde geldt voor snacken, rommelen aan de geluidsspeler of make-up opdoen: doe dit alleen als je stilstaat bij een tankstation of op een andere veilige plek. Of wacht ermee tot je op je bestemming bent. Gebruik je medicijnen? Lees dan altijd de bijsluiter, en hou er rekening mee dat bepaalde medicatie je rijvaardigheid kan beïnvloeden.
 


Foto: Ingezonden