1 August 2021, 16:28 uur
Lokaal
John van Neuren
Daniël Esajas.

Iedereen smachtte er zaterdagmiddag naar: lekker een potje voetbal kijken in ideale omstandigheden voor zowel spelers als toeschouwers. Zo was het gezellig druk rondom veld 5 waar Smitshoek het Rotterdamse XerxesDZB ontving. Beide teams genoten zichtbaar van de aanwezigheid van toeschouwers. In de eerste helft kwam Smitshoek op een 1-0 voorsprong door nieuwkomer Hermon Tekleab. In de tweede helft breidde de thuisclub de score uit naar 3-0 door doelpunten van Daniël Esajas (een wereldgoald) en Elson do Rosario Almeida. XerxesDZB kwam nog terug tot 3-1, maar Daniël Esajas zorgde met de 4-1 voor het slotakkoord.

Edwin de Koning stuurde direct een flink aantal nieuwe namen het veld in. Michael Fabrie (Jong Sparta) stond onder de lat en de verdediging werd van rechts naar links gevormd door Damian v/d Oever, Jochem v/d Biggelaar, Emilio Samsey (Barendrecht) en Tom Brugman (Jong NEC). Op het middenveld stond het nieuwe drietal Perry van Eijken (IFC), Hermon Tekleab (IFC) en Luigi Bruins (SBV Excelsior). Voorin drie bekende gezichten met Guyon Fernandez, Joey Kleijn en Sean Verburg.

Met zo’n flitsende formatie was het dan al snel gevaarlijk voor het Rotterdamse doel. Na een mooie actie van Verburg over links werd zijn voorzet door Fernandez net over getikt. Daarna vond de opgekomen Van den Oever het voorhoofd van Verburg, maar hij kon de bal niet genoeg drukken. De thuisclub pakte echt het initiatief in de wedstrijd en zocht met veel beweging naar openingen in de Rotterdamse verdediging. De wedstrijd werd geopend door Sean Verburg die vanaf de linkerkant aan een dribbel begon, het overzicht behield en Hermon Tekleab een niet te missen kans bood, 1-0. Smitshoek hield de druk erop en bleef zoeken naar doelpunten. Een schitterende aanval over de rechterkant met als regisseur Bruins kon nog net worden verdedigd voordat Fernandez de voorsprong verdubbelde. Vervolgens stoomde Brugman eroverheen en mistte Kleijn net het doel.

Na de rust kwamen Ray Kroon, Daniël Esajas, Bobby Vos, Thijs Oomsen, Ryan van Dijk, Elson do Rosario (IFC) en Michael Termijn (Spijkenisse) binnen de lijnen. Het wisselen maakte de tweede helft eerst wat rommeliger, maar het verveelde geen moment. Bruins vond de naar links uitgeweken Esajas die vervolgens zijn man binnendoor passeerde en de bal kogelhard in de verre hoek krulde, 2-0.

Even later was Esajas zelf aangever voor de opgestoomde Rosario de Almeida die de bal bekeken in de verre hoek schoof, 3-0. Nadat XerxesDZB zonder verder grote kansen te creëren uit een aanval op 3-1 was gekomen, trakteerde Smitshoek haar toeschouwers nog op een toetje doordat jeugdexponent Bobby Vos zijn tegenstander dol draaide en een schot op doel loste, waarna uit de rebound Esajas de 4-1 binnengleed.