De insprekers over de mogelijke komst van een Islamitische Centrum of moskee op het bedrijvenpark Bijdorp in Barendrecht zorgden dinsdagavond in de raadszaal van het gemeentehuis voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders en de raadsleden van de commissie ruimte. Voorzitter Cecilia Rijsdijk moest enkele malen corrigerend optreden. Ook was er een duidelijk verschil van mening tussen VVD’er Cees Schaap en wethouder Lennart van der Linden, die in de laatste raadsvergadering gezegd heeft dat hij het voornemen van de stichting Islamitisch Centrum Barendrecht om het pand aan het Bijdorpplein 41 (waar notariskantoor Bijdorp nu nog huurt) te kopen pas zondag vernam uit de media. Dinsdagavond bleek echter dat hij al summier op de hoogte is gebracht tijdens de Iftar waar hij op de zaterdagavond (een dag eerder) ervoor als loco-burgemeester aanwezig was.
De grootste ergernis bij de raadsleden zit hem vooral in de manier waarop de initiatiefnemers het hebben aangepakt door eerst het pand aan te kopen en vervolgens via de eigen mediakanalen groots een benefietactie te starten om voldoende geld voor een moskee op te halen. Naar verluidt is daarbij ruim een miljoen euro ingezameld en zou een Islamitische stichting garant staan voor het resterende bedrag. De bestuursleden van de stichting zijn er volgens de raadsleden aan voorbij gegaan of er op dat adres wel een Islamitische centrum met gebedsruimte of een moskee kan komen. Er is in elk geval geen contact met de gemeente contact opgenomen, waardoor het college en de gemeenteraad via video’s het nieuws tot zich hebben moeten nemen.
EVB-raadslid Els Schaap vond de boodschap van de initiatiefnemers arrogant en agressief. Ook Marien Blok vond dat de inwoners van Barendrecht onnodig tegen de haren waren ingestreken en BB-raadslid René Schuurman stelde een referendum voor waarin Barendrechters zich voor of tegen een moskee in Barendrecht kunnen uitspreken.
Volgens voorzitter Kassrioui van het islamitische centrum Barendrecht kwam het allemaal door de snelheid en was het niet mogelijk om eerder de plannen te communiceren over de aankoop van het pand voordat overeenstemming was bereikt met de verkoper en zat er ook nog eens geheimhouding op de overeenkomst. De ramadan was volgens hem de ideale mogelijkheid om voldoende gelden binnen te halen om de plannen te kunnen te realiseren. De beeldvorming als een overval (zoals Cees Schaap het noemde) voor de Barendrechtse inwoners was volgens Kassrioui niet terecht en hieraan zou volgens hem de Barendrechtse media schuldig zijn. Hier werd hij door voorzitter Cecilia Rijsdijk op aangesproken dat dit ontoelaatbaar was. Hier waren de raadsleden het mee eens.
Samen leven
Burgemeester Ronald Schneider had eerder op de dag met de initiatiefnemers gesproken en daarin hadden ze te horen gekregen dat hij vindt dat de Islamitische woongemeenschap belangrijk is voor en in Barendrecht. Schneider houdt erg van samen leven en daarin is volgens hem ook een rol voor de islamitische gemeenschap en het geloof weggelegd, maar dat zij zich wel aan het omgevingsplan moeten houden en gewoon een vergunningsaanvraag moeten indienen bij ruimtelijke ordening van de gemeente Barendrecht. Kassrioui heeft vijf juristen naar het omgevingsplan laten kijken en volgens hem is er ‘helemaal geen vergunning nodig’.
Daar waren de heren Somers en Van Vliet het als omwonenden niet mee eens. Zij vrezen overlast van de moskee. Er is veel te weinig parkeergelegenheid op het bedrijventerrein – nu parkeren bezoekers van bedrijven al doordeweeks in de woonwijk – en is het op de rondweg na al file rijden. Zeker als er ook veel bezoekers uit Rhoon en Rotterdam-IJsselmonde zouden komen. De bewoners zijn ervan overtuigd dat het op vrijdag (bij het verplichte vrijdaggebed) nog veel drukker’ wordt dan het bij de supermarkt Aldi was geweest als die zich in het pand van Terlouw aan de Voordijk had mogen vestigen. Daar stak de gemeente op basis van de parkeerplaatsen een stokje voor. Met de plek op het bedrijventerrein lijkt de gemeente meer instrumenten in handen te hebben om een Islamitisch centrum met gebedsruimte verbieden.
Participatie
Van der Linden wees de vergadering ook op het belang van participatie. ‘’En dat zal echt van de initiatiefnemers moeten komen. Daar is de gemeente niet voor. De gemeente toetst juist daarop’’, aldus de wethouder. Kassrioui zei dat niemand bang hoeft te zijn voor de islamitische gemeenschap in Barendrecht en dat iedereen in het centrum van harte welkom is om kennis te komen maken. Wanneer het bestuur van de Stichting Islamitisch Centrum Barendrecht een vergunningsaanvraag bij de gemeente gaat indienen is nog onbekend. Als deze wordt afgewezen kan er nog altijd om een aanpassing van het omgevingsplan worden gevraagd, maar dat wordt een langdurige procedure.