College stemt in met concept Warmtevisie Barendrecht

11 November 2020, 17:06 uur
Lokaal
mainImage
Ingezonden
Wethouder Duurzaamheid Tanja de Jonge.

Het college van burgemeester en wethouders van Barendrecht heeft afgelopen week ingestemd met de concept Warmtevisie ‘de route naar 2050’. De Warmtevisie gaat over de route naar een aardgasvrij Barendrecht en is samen met inwoners, netwerkbeheerder Stedin en verhuurder Patrimonium opgesteld. Het is nu aan de gemeenteraad om het document op 15 december aanstaande vast te stellen.

Klimaatakkoord

In Nederland zijn doelen vastgesteld om de uitstoot van broeikasgassen (CO2) te verminderen. Afspraken en maatregelen hoe we de doelen kunnen halen staan in het Klimaatakkoord van 2019. In het akkoord staat dat landelijk 1,5 miljoen woningen (ongeveer 20 procent van het totaal) in 2030 van het aardgas af moet zijn. En in 2050 is Nederland voor 95 procent CO2 neutraal. Ook in Barendrecht zullen op termijn alle woningen, bedrijven en andere gebouwen op een andere manier worden verwarmd. Ook wordt aardgas niet meer gebruikt voor douchen en koken. De reden hiervoor is, dat het gebruik van aardgas zorgt voor meer dan twee derde van de CO2-uitstoot in Nederland. Daarom dient elke gemeente in 2021 een warmtevisie te hebben waarin staat hoe en wanneer alle wijken van het aardgas af gaan.

“De Warmtevisie is een belangrijke stap naar hoe we samen met partners en inwoners werken aan de overgang van aardgas naar duurzame energiebronnen”, vertelt wethouder Duurzaamheid Tanja de Jonge. “Ik wil iedereen bedanken die betrokken is geweest bij deze Warmtevisie. Ook de komende jaren blijven we intensief samenwerken om stap voor stap niet alleen de warmtetransitie, maar de hele energieopgave voor de gemeente te gaan halen. Een complexe en mooie uitdaging die we aangaan voor onszelf en voor de komende generaties”.

Warmtetransitie

Het grootste deel van de woningen en gebouwen in Barendrecht is nog aangesloten op het gasnet. Het gaat om circa 20.000 woningen die aardgasvrij worden gemaakt, Hiervan zijn circa 4.000 woningen in bezit van woningcorporaties. Daarnaast zijn er nog zo’n 540 bedrijfspanden. Tot aan 2030 zien we twee grootschalige geschikte alternatieven voor aardgas: woningen die collectief aangesloten worden op een lokaal warmtenet, of een individuele oplossing in de vorm van all electric vooral geschikt voor woningen gebouwd na 2005.

 

Haalbaar, betaalbaar, kansrijk

De gemeente maakt zich er sterk voor dat de overstap naar aardgasvrij haalbaar en betaalbaar is. Dit is een belangrijk punt voor de inwoners die hebben meegedacht met de visie. Tijdens diverse bijeenkomsten konden inwoners meepraten over aardgasvrij wonen en wat dit betekent voor hun wijk. Adviesbureau Over Morgen heeft per buurt bekeken welk alternatief voor aardgas mogelijk is tegen de laagst maatschappelijke kosten. Ook zijn er kansrijke wijken benoemd die als eerste van het gas af gaan: Noord, Centrum, Paddewei en Vrijenburg. Daarnaast zijn de bedrijventerreinen Barendrecht-Oost en Vaanpark als kansrijk benoemd. Om Barendrecht uiteindelijk aardgasvrij te maken is er niet een, maar zijn er meerdere oplossingen, of een mix daarvan, nodig.

De route naar 2050

Een aardgasvrij Barendrecht is niet van vandaag op morgen geregeld. Technische ontwikkelingen staan niet stil. Als aan het einde van het jaar de Warmtevisie door de gemeenteraad is vastgesteld, wordt vanaf 2021 gekeken naar de kansrijke wijken. In deze wijken gaan we vanaf 2022 als eerste aan de slag met wijkplannen. Het opstellen van wijkplannen neemt enkele jaren in beslag. De eerste aardgasvrije wijken worden niet eerder dan in 2028 verwacht.

Het jaar 2021 staat in het teken van voorlichting over het gereed maken van woningen en bedrijfspanden, bijvoorbeeld via energie besparen en het isoleren van huizen en bedrijfspanden. Voor de goed geïsoleerde woningen van na 2005 wordt koken op inductie en de aanschaf van warmtepompen gepromoot.