Waarnemend burgemeester Govert Veldhuijzen maakte dinsdagavond zijn debuut in de eerste commissievergadering Samenleving in Barendrecht. Als portefeuillehouder pareerde hij samen met zijn wethouders op het gebied van veiligheid 10 moties van de EVB en 2 van het CDA. De opvolger van Jan van Belzen liet bovendien weten geen groot voorstander te zijn van veel moties en daarmee was de toon gezet.
Arie Kooijman van GroenLinks ging nog een stap verder. Hij vergeleek het grote aantal moties met de motiediarree die regelmatig in de Tweede Kamer plaats vindt. Martijn van Meppelen Scheppelink van de SGP/ChristenUnie vindt ook dat de EVB te hard van stapel loopt en betichtte de leden van de oppositiepartij er in zijn slotwoord van dat zij niet zo goed luisteren.
Ook de wethouders Cees Schaap en Reshma Roopram vinden de moties van de EVB te voorbarig. Zij beriepen zich erop dat er op dit moment op het gebied van veiligheid veel gebeurt, wat de plannen zijn en welke evaluaties, bijvoorbeeld over het jongerenwerk, er aankomen. Op dit gebied worden de ervaringen gebundeld waarna er nieuw beleid gemaakt kan worden, Volgens Roopram is de EVB-motie Motie ‘ambulant jongerenwerk’ dan ook niet nodig.
Voor Cees Schaap aanleiding om een position paper voor te stellen, waarin staat wat er in Barendrecht op gebied van veiligheid allemaal gebeurt om daarna pas verder beleid te maken. Hiermee waren de meeste partijen het eens. Schaap hoopt dit document voor 28 oktober (de raadsvergadering) te presenteren.
De EVB zal intern de plannen nog eens bespreken, want 'de gemeente praat te veel en doet te weinig'. De partij van fractievoorzitter Lennart van der Linden hield op dinsdag 14 september een discussieavond over een veiliger Barendrecht. Dit was naar aanleiding van een aantal geweldsincidenten. De EVB-raadsleden hebben daar met bezoekers gesproken over oplossingen, maar volgens Arie Kooijman is dat geen analyse om beleid te kunnen maken. En ‘zonder plan geen geld’ is het credo op het gemeentehuis.
Het wordt voor de EVB op de volgende raadsvergadering een hele klus om een meerderheid te vinden voor de moties die dan worden ingediend. Anders staat de uitslag al vast: 14 voor en 15 tegen.