Catering asielzoekerscentrum Barendrecht kost p.p. € 52 per dag

13 May 2023, 10:52 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad

Het college van B&W van Barendrecht heeft op verzoek van de overheid (COA) de gemeenteraad gevraagd voor een verlenging met een jaar van de bestaande noodopvang voor asielzoekers aan de Zuider Carnisserweg. Bij de raadsstukken zit ook een evaluatie van de noodopvang tot op heden. In het kostenplaatje valt op dat de opvang 60.000 euro per opvangplek per jaar kost. Dit betekent dat de noodopvang met 50 personen 3 miljoen euro per jaar kost. De overheid betaalt dit overigens.

De plaatselijke cateraar beleeft de tijd van zijn leven, want alleen al aan eten en drinken wordt 52 euro per persoon per dag besteed. De cateraar zet hiervoor drie keer per dag een buffetje voor vijftig personen neer en strijkt daarvoor het aardig sommetje van 2600 ex BTW per dag op, dus 18.200 euro per week. Hiervoor krijgen zijn gasten wel de keuze uit verse producten. Dit betekent dat het eten en drinken voor 50 asielzoekers bijna 1 miljoen euro per jaar kost. Volgens het NIBUD kost dag eten in Nederland zo’n 8 euro per persoon.

EVB-raadslid Jonathan Vrijman is verbaasd over hoogte van deze bedragen: “Hoewel de gemeente Barendrecht niet opdraait voor deze kosten, zijn ze wel erg hoog. Terwijl veel mensen iedere euro moeten omdraaien vanwege dure boodschappen en hoge energielasten, wordt hier 52 euro per persoon per dag aan eten berekend. Hoe is dit mogelijk?”.

Vrijman heeft hierover schriftelijke vragen gesteld. Zo zou er gekeken moeten worden of deze kosten omlaag kunnen en of de bewoners van de noodopvang niet zelf zouden kunnen koken en schoonmaken. Ook informeert hij in hoeverre de kosten voor deze noodopvang verschilt ten opzichte van andere opvanglocaties in de regio.

Lees hieronder de volledige EVB-vragen:

Klopt het dat de gemeente geen kosten maakt voor de noodopvang? Zo nee, wat kost het de gemeente Barendrecht dan?
In de stukken staan de kosten voor de opvang genoteerd. Voor de schoonmaak van de noodopvang werd voor het eerste kwartaal van 2023 36.000 euro gerekend.

En ruim 236.000 euro voor eten in totaal. Klopt het dat er dus omgerekend voor 52 euro per persoon per dag aan eten wordt gerekend? Volgens het NIBUD kost dag eten zo’n 8 euro per persoon. Hoe is het mogelijk dat er dan zo’n hoog bedrag wordt uitgegeven voor maaltijden? Deelt u onze mening dat deze kosten maatschappelijk niet te verantwoorden zijn?

Zijn er mogelijkheden dat de bewoners van de noodopvang zelf eten klaarmaken? En zijn er mogelijkheden dat de bewoners van de noodopvang zelf de gebouwen schoonmaken? Is hierover nagedacht en wat zijn de afwegingen?

Welke inspanningen gaat u ondernemen om de exorbitante kosten voor de noodopvang te beperken? Hoewel het COA de kosten voor eigen rekening neemt, betreft het nog altijd gemeenschapsgeld wat wordt uitgegeven.

Kunt u ons gegevens/cijfers doen toekomen van kosten die worden gerekend voor noodopvanglocaties in andere gemeentes binnen de VRR? In hoeverre zijn de kosten voor deze opvang hoger of lager dan andere locaties?