Burgemeester Schneider in gesprek met buurtbewoners van zedenverdachte

20 September 2024, 15:38 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad

Burgemeester Ronald Schneider heeft deze week gesproken met buurtbewoners uit Molenvliet, de wijk waar de 45-jarige verdachte in de grote Barendrechtse zedenzaak woont. Hierbij zouden zeker 19 slachtoffers zijn. in de leeftijd van rond de 10 tot 13 jaar. De burgemeester is bij de woning in de wijk geweest, waar hij met buren heeft gesproken en buurtbewoners hebben donderdag een informatieavond bezocht. Daar zijn geen nieuwe feiten naar voren gekomen. Op donderdag 26 september wordt bekend of de verdachte Mels van B. langer vast blijft zitten. Dat zal zeker het geval zijn, omdat het onderzoek nog lang niet is afgerond.

De ouders van de 19 jonge slachtoffers zijn inmiddels wel allemaal op de hoogte gebracht door het Openbaar Ministerie. Driekwart hiervan heeft de Rotterdamse advocaat Angélica Hamers in de arm genomen. ''De kinderen kunnen bevraagd worden in een speciaal studioverhoor. Dat is ook wel iets waar de ouders vooral mee zitten, met de vraag: wil ik mijn kind belasten met zo'n zwaar proces”, aldus Hamers. “En eigenlijk is er altijd in elke zedenzaak wel psychische hulp nodig, omdat bij zedenmisdrijven de emotionele schade enorm is. En dat is ook in dit geval voor de kinderen noodzakelijk. Vandaar ook dat Slachtofferhulp Nederland verbonden is aan deze zaak. De hulpverleners zullen kijken waar en hoe we de kinderen kunnen helpen'', aldus de advocaat bij RTL

De buurtbewoners vonden donderdagavond de informatieavond in elk geval waardevol. Er is onrust en ergernis in de wijk. De afgelopen dagen is het onrustig geweest rond de woning van de verdachte. Er is veel media aanwezig geweest. Sommige journalisten hebben aangebeld bij buurtbewoners. Buurtbewoners ervaren dat als een inbreuk op hun leefomgeving en vinden dit zeer vervelend. ''Dat begrijp ik goed'', aldus Schneider. ''Ik vind het belangrijk dat de rust in de buurt zoveel mogelijk terugkeert. Daarom zijn wijkagenten en onze boa’s iedere dag zichtbaar aanwezig in de wijk. Ook is afgelopen nacht de woning beklad. Ter ondersteuning van het toezicht zijnvandaag camera’s geplaatst aan de voor- en achterzijde van de woning van de verdachte. Ik doe dit voor de veiligheid van de bewoners uit de buurt rond de woning en om dit soort acties tegen te gaan. Bij incidenten worden deze beelden gebruikt zodat de politie direct en zo goed mogelijk kan optreden''.

Schneider staat in direct contact met de politie en het Openbaar Ministerie en volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Binnen de gemeentelijke organisatie is een team gevormd waarbij alle expertises aan tafel zitten. Schneider: ''We monitoren samen met de politie wat we horen en zien in ons dorp en bepalen op basis daarvan dag voor dag wat nodig is''.

De gemeente heeft deze week, in overleg met de politie, het Openbaar Ministerie en andere betrokken partijen een webpagina ingericht: www.barendrecht.nl/zedenzaak. Hierop staan de veelgestelde vragen en antwoorden en de contactgegevens van de politie en gemeente. We hebben bij de gemeente ook een telefoonnummer (06 1471 3167) geopend voor inwoners die contact willen opnemen omdat zij ongerust zijn. Dit nummer is van maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur 16.00 uur bereikbaar. Medewerkers van het wijkteam van de gemeente Barendrecht staan de inwoners dan te woord. Inwoners die vragen hebben over de zaak zelf, een melding willen maken of behoefte hebben aan hulp kunnen het algemene nummer van de politie bellen (0900 8844).