Gasten in de horeca moeten altijd anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden, tenzij ze uit één huishouden komen. Daarnaast vindt er altijd een reservering en gezondheidscheck plaats. Horeca- gelegenheden zijn verplicht om bezoekers te vragen zich te registreren. Ondernemers wordt gevraagd daar scherp op te letten, voor zover ze dat al niet doen. In de handhaving komt daar extra aandacht voor, ook in Barendrecht. Burgemeester Jan van Belzen onderkent dat corona een grillig verloop kent en waarschuwt dat bij stelselmatig overtreden van de noodverordening streng zal worden opgetreden.
Voortvloeiend uit de noodverordening is regionaal voor alle toezichthouders een handelingskader gemaakt, ook voor het onderdeel horeca. Kort samengevat zijn de te nemen stappen bij een overtreding als volgt: eerst een mondelinge waarschuwing door een boa, vervolgens een bestuurlijke waarschuwing vanuit de burgmeester, gevolgd door een sluitingsbevel. Het voornemen is om in Barendrecht tussen de twee laatste stappen een ordegesprek met de burgemeester in te voeren.
Duidelijk communiceren blijft immers belangrijk. Van Belzen: “Wij hebben eind mei een mooi resultaat behaald door alle aanvragen voor terrasuitbreiding op tijd af te handelen, zodat 2e Pink-sterdag om 12.00 uur de terrassen open konden. Ik hoor van horecaon-dernemers dat het niet altijd meevalt de regels te handhaven. Maar we moeten ons blijvend inzetten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.”
Belangrijk is daarom dat er een helder handelingskader is om te handhaven. “Bij constatering van onvoldoende naleving van de regels door een boa wordt eerst een bestuurlijke waarschuwing uitgereikt. Als er vervolgens geen verbetering is, ga ik met de desbetreffende horecaondernemer in gesprek. Wanneer het nodig is kan vervolgens de voorzitter van de Veiligheidsregio voorgesteld worden tot tijdelijke sluiting over te gaan. Uiteraard wil ik dit graag voorkomen. Binnenkort wil ik een horecaoverleg organiseren om hierover met horecaondernemers van gedachten te wisselen.”