‘Boekenblinddate’ in bibliotheek Carnisse Veste

12 February 2024, 15:57 uur
Lokaal
mainImage
Marissa Quirine

door Marissa Quirine.

Voor het eerst wordt er dit jaar een zogenoemde boekenblinddate georganiseerd bij bibliotheek Carnisse Veste. Volwassenen kunnen een gekaft boek meenemen met daarin een boek waarvan ze buiten een paar trefwoorden niet weten waar het over gaat. Op deze manier hoopt organisator Loes Barnard dat mensen ook eens buiten hun eigen genre een boek gaan lezen.  Deze boekenblinddate duurt nog tot en met 14 februari en volwassenen met een regulier abonnement op de bibliotheek kunnen hier gebruik van maken.
 
Verrassing
Het boek is dus voor een groot deel een verrassing. Alle boeken op een speciale tafel hebben een bruine kaft met een rood lint eromheen. Er staan per boek en aantal trefwoorden op de kaft en het symbool wat bij een bepaald genre hoort. Bijvoorbeeld: een boek met het genre ‘liefde’ en de trefwoorden ‘Ierland’ en ‘familiedrama.’ “Zo weet je wel een beetje welk genre het is, maar niet of het een Scandinavische detective is of een Nederlands moordverhaal”, aldus Loes Barnard.
 
Barnard benoemt dat de boeken in de kaften vooral onbekendere boeken zijn of boeken geschreven door onbekendere schrijvers. Soms zijn ze volgens haar ten onrechte onbekend en wil ze dat mensen die boeken ook eens gaan lezen.
 
Doel van de actie
“We hopen mensen te kunnen verleiden om boeken te lezen die ze normaal gesproken niet zo snel uit de kast zouden pakken”, zegt Barnard. “Ons ultieme doel is leesbevordering, maar ook gewoon je horizon verbreden door ook eens iets anders te lezen.”
 
Als het aan haar ligt, komen er in de toekomst nog andere variaties op de boekenblinddate. “Met Pasen kunnen we bijvoorbeeld boeken verpakken in een groot paasei!” Ook zou ze het concept ooit op kinderen willen richten, maar dat is volgens haar iets lastiger dan een actie voor volwassenen.